Отиде си доайенът на журналистиката в Димитровград Димитър Беремски

На 92-годишна възраст ни напусна колегата журналистът Димитър Беремски. Доайенът на димитровградската журналистика е носител на наградата „Златно перо” на Съюза на българските журналисти, в който членува до смъртта си. През годините е бил член на Управителния съвет на СБЖ и над 15 години председател на Дружеството на журналистите към СБЖ в Димитровград. Носител е на специалната награда за принос в културата на Община Димитровград. През 2018 г. бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Димитровград” за приноса си към обществено-политическия и културен живот на Димитровград, чрез стотиците си репортажи, интервюта, публицистични коментари, рецензии и анализи.  

Димитър Беремски е роден на 8 ноември 1928 г. в град Кнежа. Завършва специалност „Журналистика” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Той е в първия випуск (1952-1953 г.), с който се поставя началото на висшето академично образование по журналистика в България. 

През 1957 г. пристига в Димитровград като кореспондент на в-к „Работническо дело” и паралелно сътрудничи на радио „София”. Впоследствие работи като журналист във вестник „Димитровградска правда”, а през годините сътрудничи на вестниците „Стършел” и „Меридиан мач”, общинско радио „Димитровград”, и редица други регионални и национални издания. Пенсионира се като заместник главен редактор на в-к „Димитровградска правда”.

През 2003 г. излиза първата му книга „Между мечтата, наивността и вярата: Димитровград през погледа на писатели, художници, академици, артисти и един строител”. В нея той публикува свои интервюта с 26 известни български личности, сред които са Елисавета Багряна, Иван Радоев, Георги Калоянчев, Камен Калчев, Георги Анастасов, Стефан Цанев, Иван Русев и др. 

През 2020 г. благодарение на финансовата подкрепа на Община Димитровград той издава втора книга „Акценти на прехода: Димитровград  1996-1997 г.” с коментари по актуални за времето теми и интервюта. 

Критичният поглед и непримирим дух на Димитър Беремски се открояват в неговите журналистически статии и репортажи, и го съпътстват през целия му професионален път. Ще го помним като ревностен защитник на българската журналистика и радетел за свободното слово.

 Светла му памет! Поклон!

 Поклонението ще се състои на 22 май (събота) от 11:00 часа на Нов гробищен парк в Димитровград. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини