Пълно слънчево затъмнение на 10 юни

При първото слънчево затъмнение за годината Луната почти изцяло ще скрие Слънцето, оставяйки видим само огнен пръстен в четвъртък (10 юни) сутринта. Но това ще може да се наблюдава само в части от Канада, Гренландия и северна Русия, съобщи НАСА.

Частично слънчево затъмнение, когато Луната скрива част Слънцето, ще бъде видимо в повече райони на Северното полукълбо, включително части от източната част на САЩ и Северна Аляска, голяма част от Канада и части от Карибите, Европа, Азия и Северна Африка, пише НАСА.

Слънчевите затъмнения се случват, когато Луната застане между Земята и Слънцето, блокирайки част или почти цялата слънчева светлина. По време на пръстеновидно затъмнение Луната е достатъчно далеч от Земята и е твърде малка, за да скрие изцяло Слънцето. Затова външните краища на Слънцето все още се виждат от Земята като огнен пръстен.

Цялото пръстеновидно слънчево затъмнение ще продължи около 100 минути, започвайки при изгрев в Онтарио, Канада, и пътувайки на север до момента на най-голямото затъмнение, около 8:41 ч. местно време в Гренландия (6:41 ч. EDT; 11:41 GMT), според EarthSky. Фазата "огнен пръстен", когато Луната скрива 89% от Слънцето, ще продължи до 3 минути и 51 секунди.

За зрителите в Съединените щати е най-добре да гледат преди, по време и малко след изгрева на слънцето, в зависимост от местоположението им, особено са в части от Югоизтока, Североизтока или Средния Запад или в Северна Аляска, съобщи НАСА. Например в Ню Йорк максималното затъмнение ще се бъде в 5:32 ч. EDT, според Space.com.

В Обединеното кралство и Ирландия наблюдателите на небето ще видят до 38% от Слънцето затъмнено по време на частичното затъмнение малко след 11 часа сутринта местно време, според Кралското астрономическо общество.

По-долу видеото на НАСА показва пътя на слънчевото затъмнение през Земята:

Затъмнението не бива да бъде гледано директно, дори със слънчеви очила. 

Ако времето или местоположението ви пречат да видите затъмнението, можете да го гледате на живо от 5:30 сутринта EDT (9:30 UTC, по Гринуич) в Проекта виртуален телескоп.

Следващото и последно за тази година слънчево затъмнение е на 4 декември. Пълното слънчево затъмнение ще бъде видимо само от Антарктида, а хората в Южна Африка, включително Намибия и Южна Африка, ще могат да наблюдават частично слънчево затъмнение, според до timeanddate.com.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини