Луната "открадна" 34% от слънцето над Димитровград днес

    Днес в Димитровград с голям интерес бе наблюдавано частично слънчево затъмнение. Астрономическото явление изпълни двора на народната астрономическа обсерватория ДЖОРДАНО БРУНО.

    В Димитровград слънчевото затъмнение започна точно в 12:29:45ч., като максималната фаза, в която луната закри слънцето, бе регистрирана в 13:40:46ч. като в този момент слънцето бе закрито на 34%. Затъмнението приключи точно в 14:51:18ч.

    Начална фаза на слънчевото затъмнение

    Максимална фаза на слънчевото затъмнение

    Крайна фаза на слънчевото затъмнение

    В обсерваторията затъмнението бе проучвано чрез телескопи със специални филтри, както и бе заснемано чрез фото техника. За посетителите, освен телескопите, затъмнението бе проектирано на екран, където можеше да се наблюдава безопасно за зрението.

    Според Димитър Кокотанеков, явленията като слънчевото затъмнение са интересни за хората, защото това са от малкото астрономически явления, които човек може да види със собствените си очи, без да използва астрономически уред. Първите датирани слънчеви затъмнения са отпреди 1200 години в Китай.

    „От зората на човечеството тези явления са били проследявани и са предизвиквали размишления и страхопочитания още сред древните хора. Проследявайки историята, тези явления са съпътствали битки, понякога са били причината за прекратяване на конфликти. От тази гледна точка за съвременния човек са емоционално преживяване.“

    Следващото частично слънчево затъмнение, което може да бъде видяно от България е през 2025 година, на 2 август, а пълно слънчево затъмнение от нашата страна ще може да се наблюдава чак през 2081 година.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини