Не подлежи на дискусия. Кьовеши поиска България бързо да номинира още 6 делегирани прокурори

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши очаква България бързо да номинира още 6 делегирани прокурори, които да работят заедно с нея. Тя е на посещение в София и проведе закрити срещи с министъра на правосъдието Янаки Стоилов и с главния прокурор Иван Гешев.

Кратки съобщения за двете срещи бяха разпространени съответно от Министерството на правосъдието и от прокуратурата. Самата Кьовеши запази мълчание. Тя има планирана среща с журналисти в София в петък на обяд.

Според правосъдното министерство Лаура Кьовеши е заявила, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят
своевременно.

"Европейският главен прокурор е подчертала още, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия", се казва в съобщението.

Това беше и предварително обявената цел на визитата на Кьовеши - да ускори процедурата по избиране на нови 6 делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само 4 от 10 български номинации.

В съобщението на прокуратурата този въпрос не е споменат, а се казва, че главният прокурор Иван Гешев "е изразил увереност в перспективите за успешно сътрудничество".

Ръководената от Лаура Кьовеши институция отхвърли шестима от излъчените от България кандидати и на 1 юни официално започна работа. Така с базираната в Люксембург Европейска прокуратура засега ще работят само четирима българи.

Това са Димитър Беличев от Пловдивската окръжна прокуратура, Бойко Калфин от Окръжната прокуратура в Кюстендил, Светлана Шопова-Колева от Софийската градска прокуратура и Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура.

На 1 юни Кьовеши каза, че първоначално Европейската прокуратура ще се заеме с около 3000 случая. Тя очаква да работят по хиляди казуси всяка година, най-вече свързани със здравеопазване, земеделие, инвестиции и обществени поръчки.

В Европейската прокуратура работят делегирани прокурори от всички 22 държави членки на ЕС, които подкрепиха идеята. Страните от блока, които се въздържаха от участие, са Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ша
    Шапката
    2 0
    08:41, 11 юни 2021
    Каскета много добре знае как да си сложи ръцете.Щраквайте му прангите и да поема към Централния.

Още новини

Последни новини