Какво решиха, отхвърлиха и обсъдиха в ОбС-Димитровград на редовното си заседание за юни

Днес, 24 юни, се проведе редовното заседание на ОбС - Димитровград. Местните съветници взеха решение за 21 докладни, като имаше предложение за добавяне на извънредна докладна, която в последствие бе оттеглена от вносителя й.

Заседанието на ОбС започна с въпроси на общинските съветници Калина Монева и Мартин Колев, които бяха зададени устно към кмета на общината.

Единият въпрос, който зададе Монева, бе относно осигуряване на достъп за инвалиди до сградата на НОИ в Димитровград, провокиран от обявения проект за изграждане на външен асансьор в димитровградската болница. Кметът Димов отговори, че сградата, в която се помещава НОИ е държавна, и общината няма право да инвестира в изграждането на асансьор за инвалиди върху държавна собственост. Монева репликира кмета Димов, сериозно или на майтап, че той може да реши проблема, като преговаря с държавата и структурата на НОИ бъде преместена в помещението на политическата централа на ГЕРБ в Димитровград, която се намира на партерен етаж и няма проблем с достъпа за инвалиди.

Друга тема която повдигна Монева, бе за поддръжката на тревните площи в малките населени мести и града, както и за третирането срещу кърлежи и комари: "Снощи бях в парк Марица и комарите мен не можеха да ме повдигнат, но можеха да повдигнат малко дете" заяви общинският съветник, като допълни, че въпреки използването на репеленти е била нахапана от кръвопиещите насекоми. Кметът Димов отговори, че в по-големите села има определени хора за поддръжка на тревните площи, навсякъде е осигурена техника за косене, а косенето в града се извършва от фирма Неотитан, която работи по график, но поради интензивните дъждове тревата расте много бързо, но вече било наваксано изоставането и ако съветничката подаде сигнал, къде има пропуски, още днес е щял да разпореди да бъде обработено. Кметът Димов припомни, че тази вечер ще бъде пръскано срещу комари и че това не е първото третиране, както за комари, така и за кърлежи. Монева повдигна въпрос и за възстановяването на детския духов оркестър и общински хор.

Мартин Колев попита как върви проекта за подмяната на уличното осветление в малките населени места в общината. Кметът Димов обяви, че Димитровград е кандидатствал по проект, който е част от Плана за устойчивост и възстановяване за подмяна на осветлението във всички населени места в общината и се очаква, ако проектът, където има заложени 300 милиона лева, остане в плана и се задвижи, Димитровград да бъде одобрен.

Последваха и други въпроси относно ремонтите и рехабилитацията на пътната мрежа в общината, на които общинските съветници получиха разяснение от Иво Димов. Д-р Елена Иванова зададе въпрос, защо табелата за начало и край на Димитровград по ремонтирания път за Стара Загора е била изместена, на който кмета Димов заяви, че не е запознат и не може да отговори, но пътят и отговорността за него, както и за знаците, е на АПИ.

Гласувани бяха и точките от дневния ред на ОбС, като съветниците приеха всички докладни с изключение на тази относно отдаване на помещение на „Шахматен клуб Димитровград”. По докладната се изказа общинският съветник Златко Костов, който заяви, че представителят на упоменатия клуб Владимир Вълков има 2 клуба, като от дълго време няма дейност в Димитровград, а другия клуб е бил в Хасково и е закрит от федерацията по шахмат, тъй като не упражнявал правилно дейността си и според Костов не си е заплащал таксите. Представителят на клуба събирал средства от бизнеса в Хасково, но те не отивали за дейността на клуба, а за лични нужди, заяви Златко Костов. В момента на територията на Димитровград има 1 функциониращ клуб по шахмат, който има дейност и резултати от състезания.

Докладните които общинските съветници приеха на редовното си заседание бяха:

  • Допълнение към Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост за 2021 г.,
  • Продажба на недвижими имоти, общинска собственост, в община Димитровград
  • Докладна записка за одобряване на  Проект за изменение на Специализиран подробен устройствен план-паркоустройствен проект на Парк „Марица”,
  • Одобряване на  Подробен устройствен план - Парцеларен план и специализирана ВиК схема  за определяне на трасе на линеен обект „Изместване на магистрален напорен водопровод от шахта при ПСПВ /Пречиствателна станция за питейни води - Димитровград
  • Докладна записка вх. № ОбС-07-140/08.06.2021г. (изх. № РД-28-273/08.06.2021г.) от Иво Димов относно: Одобряване на задание и даване на съгласие за откриване на процедура за изработване на Подробен устройствен план-план за регулация и застрояване на частен поземлен имот № 80.11 по плана на новообразуваните имоти по §4 от ПЗР на ЗСПЗЗ в местност „Кайряка”, землище с. Великан
  • Даване съгласие за изменение на нереализирана проектна улична регулация намираща се източно от кв Изток
  • Продажба на земя – частна общинска собственост в  с. Радиево
  • Предоставяне на част от общински имот в с. Сталево за настаняване на пчелни семейства
  • Прекратяване на концесия за строителство, която ще се осъществява върху обект в с.Ябълково,
  • Одобряване на Годишен план за ползване на дървесина през 2021г., опис на насажденията, от които ще се ползва дървесина през 2021г. в горски территории, собственост на Община Димитровград и предложение за количествата и единични цени за продажба на стояща дървесина на корен
  • Допълване на състава на утвърдените постоянните комисии към Общински съвет – Димитровград
  • Общинските съветници гласува комисия и проведох тайно гласуване за удостояването на читалищата в селата Злато Поле, Скобелево, Горски извор, Ябълково и гр. Меричлери с отличието „ Почетен знак на община  Димитровград”
  • Промяна на състава на комисия съгласно Правилник за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Димитровград
  • Отпускане на еднократна финансова помощ
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини