Остават броени дни за да смените свободно личният си лекар

Остават 5 дни до края на месеца, през които осигурените лица имат право да сменят свободно личният си лекар, напомнят от РЗОК - Хасково. Според наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, гражданите имат еднолично право на избор, а общопрактикуващите лекари не следва да отказват записване в пациентските си листи на желаещите осигурени лица.

За да смените личен лекар е достатъчно да отидете в кабинета му и да изявите своето желание, като Джипито може да ви запише към пациентската си листа на момента. При смяна на личния лекар не е нужно да уведомявате или посещавате лекаря, при който сте били записан до момента, това става по служебен път.

Нещо повече, изборът може да се извърши и по електронен път. За целта здравноосигуреното лице (ЗОЛ) трябва да използва електронен подпис, за да влезе в здравното си досие през портала на НЗОК: www.nhif.bg – „Услуги за граждани“ -  „Преглед на досие от здравноосигурените лица“ - „Вход с цифров сертификат“ (личен електронен подпис). Формата на пациентските заявки за избор на ОПЛ се достъпва чрез подменю „Избор на ОПЛ“ и избиране на линк „Подаване на регистрационна форма за избор на ОПЛ“.

Ако не разполагате с електронен подпис, от сайта на НЗОК може да изтеглите и попълните документите преди да отидете при избрания от вас личен лекар.

НАРЕДБА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ПРАВОТО НА ДОСТЪП ДО МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

В сила от 02.06.2006 г.

Приета с ПМС № 119 от 22.05.2006 г.

Чл. 6. (1) Здравноосигуреното лице упражнява правото си на избор на лекар, като попълва регистрационната форма за осъществяване правото му на избор и я представя на съответното лечебно заведение.

(2) За новородените до даване на единен граждански номер и получаване на здравноосигурителна книжка в регистрационната форма по ал. 1 се вписват номерът на съобщението за раждане на детето и регистрационният номер на лечебното заведение, подало съобщението.

(3) Лечебните заведения водят регистър на здравноосигурените лица, в който вписват данните относно здравноосигуреното лице съгласно регистрационната форма. Длъжностното лице, което води регистъра, отбелязва датата на вписването в него.

(4) Когато лечебното заведение, в което е избран лекар, няма сключен договор с РЗОК, здравноосигуреното лице прави нов избор по реда на ал. 1.

(5) Регистрационните форми по ал. 1 се заплащат от здравноосигуреното лице.

(6) (Нова - ДВ, бр. 22 от 2016 г., в сила от 01.06.2016 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2020 г., в сила от 18.12.2020 г.) Здравноосигуреното лице може да попълни и да представи регистрационната форма по ал. 1 по електронен път безплатно при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, техническите и организационните условия за което се осигуряват от НЗОК.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини