Адвокат Ташев: Пратете ме в НС, за да ударя шамар на колекторските дружества

Изображение 1 от 2

    Адвокат Тодор Ташев е кандидат за народен представител от „Демократична България – Обединение“ от 29 МИР -Хасково. Той е с преференция 106 в листата на коалицията с №23 в интегралната бюлетина.

    Тодор Ташев е на 43 години. От Хасково, семеен е с две деца. Магистър е по право от Варненския свободен университет „Черноризец храбър“. Има специализация – обучение за европейско право. Има 15 години адвокатски стаж. Бил е общински съветник в Димитровград от квотата на СДС в периода 2011-2015 година, член е на Комисията „Законност и обществен ред“, представител на Община Димитровград в общото събрание на ВиК-Димитровград. Председател на СДС в Бригадирския град до обединението му с ГЕРБ. За втори път е кандидат за депутат от гражданската квота на „Демократична България – Обединение“. 

    Той от години води кауза за прекратяване дейността на колекторските дружества. Той бе от инициаторите за закриване на арбитражните съдилища в страната, включително и в Хасково.

    Адвокат Ташев, защо решихте да подкрепите именно „Демократична България – Обединение“?

    Към настоящия момент според мен това е единствената дясно ориентирана формация с ясна визия за подпомагане на бизнеса и ограничаване на административната тежест и зависимост от държавни институции. Посредством електронно управление, посредством повишаване прага на ДДС, което пряко ще рефлектира върху дейността на малките търговци, като прага се повиши на 166 000 лв. или 200 000 лв. Такова едно повишение ще има пряк ефект. Налице е и идея за разширяване обхвата на дейностите, които могат да подлежат на патентно облагане, като това също е насочено към микропредприятия, доколкото ще облекчи счетоводните разходи и процедури от друга страна ще подкрепи директно и общинските бюджети. Формация, която категорично застава срещу модела ГЕРБ, ДПС, БСП и представляващите този модел лица.

    Какво искате да промените?

    Политическата култура в парламента в министерствата до обикновения администратор. Ясно осъзнаване на факта, че всеки е на определена позиция, за да защитава личните интереси и права на гражданите със своите компетенции. Осигуряване на ефективен граждански контрол и прозрачност.

    Моите лични приоритети, ако бъда избран за народен представител са следните:

    1.    Прекратяване на дейността на дружествата събирачи на дългове – чрез забрана за телефонен тормоз и задължение кредиторите да предложат дълга право на длъжника на същата цена, на която е договорена продажба на колекторското дружество;

    2.    Защита на частната собственост, чрез представяне на нов ред за обстоятелствени проверки, който да се развие като вид охранително производство пред съд или детайлизиране на съществуващата процедура пред нотариус; Към настоящия момент всяка една сграда може да бъде придобита с трима свидетели, без да се изследва реалната собственост.

    3.    Преустановяване на практиката за законодателни промени от НС, чрез гласуване на преходни и заключителни разпоредби, без да е налице обществено обсъждане. Като се изведе законодателна регламентация тези разпоредби също да подлежат на обществено обсъждане;

    4.    Определяне на един единствен орган за Алтернативно решаване на спор по Директива2013/11 на ЕП и Съвета, а именно Комисията за защита на потребителите. Към днешна дата е налице апетит към създаването на такива частни институции, които по съществото си целят да се превърнат в арбитражи по потребителски спорове, което бе прекратено през 2018 година. Нека този път пресечен тези стремления, преди да са постановили стотици хиляди решения, било против потребители, било против търговци и производители;

    5.     Изваждане на бракоразводните производства по взаимно съгласие, когато не се засягат интересите на деца или имуществени интереси в административно производство пред съответната община; В момента един развод по взаимно съгласие, ако една от страните не се яви, делото се прекратява. Имах такъв случай миналата година – двете страни бяха в България, делото беше насрочено след 7 месеца, когато започнаха да липсват ту мъжът, ту жената, защото живеят в различни държави. Това делото беше прекратявано три път, докато се постигне развод, а това отне година и половина. Такива казуси могат да се решават в общината и всичко да приключи с два подписа. Например в Скандинавските страни е така.  

    6.    Извеждане под формата на нормативно задължение съдебните състави да се произнасят за наличието на неравноправни клаузи и изтекла погасителна давност в заповедните производства /чл. 417 от ГПК/, което от своя страна няма да лиши кредиторите от право да заведат иск по общия ред с призоваване на страните.

    За приоритетите са изготвени проектозаконите, които ще се внесат при сформиране на Народно събрание. 

    В допълнение един национален проблем, пречупен през местната действителност – в Димитровград цената на водата 1.92 лв. евентуално първоначално повишение 3.60 лв. 

    Борба с монополите - от 2011 г. още като общински съветник се противопоставих и участвах в обсъждания на идеята за създаване на единен воден оператор, в последствие тази идея бе привидно изоставена, но се изроди в Асоциация по ВиК, като впоследствие се създаде мастодонта ВиК Холдинг, като отново тук явно целта бе да се централизират дейностите и да се възлагат поръчки „ин хаус”, като се заобиколи Закона за обществените поръчки. В тази връзка приемам като лична кауза, чрез законодателни промени, да се прекрати дейността на Асоциация по ВиК и съответно ВиК Холдинг. Да се прекрати възможността за безконтролно увеличение цената на водата, като това е заложено към днешна дата да се извърши под привидното изискване на закона. Ярък пример е повишението цената на водата в община Стамболово, където от стойност под 1 лв., сега се заплаща вода при същата цена, както в Хасково, повишението бе в пъти, а на практика не бе обосновано икономически.

    В сряда вие от „Демократична България – Обединение” подадохте сигнал в РИК-Хасково за нарушение в подвижните избирателни секции в региона. Как се случи с него?

    Хипотезата там е, че има обосновано съмнение за неправилност при прилагане решенията на ЦИК относно това кои лица могат да бъдат записани в подвижна секция и действително имат трайни увреждания. Законът и решението казват категорично, че трябва да бъдат доказани тези трайни увреждания, но това доказателство се извършва от общината – тя извършва проверката. А малките общини категорично нямат административния капацитети физическата възможност да я направят тази проверка. Такива са случаите в Стамболово и Минерални бани, където са подадени стотици заявления. Общините със сигурност няма да могат да извършат адекватни проверки. Проблемът тук е не в броя избирателни секции, а в самия списък на избирателите, които са допуснати до гласуване, който излиза 5 дни преди изборите. Най-вероятно в този списък, ако не се извърши адекватна проверка, ще има лица, които не отговарят на изискванията и нямат доказателства за трайни увреждания. В тази ситуация на първо място се създават предпоставки да се допуснат до гласуване хора, които реално не са изобщо на територията на България, тъй като комисията едва ли ще познава тези хора и ще е сигурна в тяхната самоличност.

    РИК остави без разглеждане жалбата поради липса на компетентност. Какво възнамерявате да направите вие от „Демократична България”, в частност като адвокат?

    По отношение на РИК това беше очаквани поведение предвид факта, че те нямат компетенция да извършат тази проверка. Затова жалбата е представен, а както в РИК, така и в Централната избирателна комисия, отделно от това е представена в Окръжна прокуратура – Хасково и в Областната дирекция на МВР в Хасково. По мои данни ще стартира проверка по този сигнал. Предполагам, че при първичните проверки ще се установи налице ли действително заболяване, което е удостоверено с ТЕЛК и действително дали лицето има такива затруднения да гласува в редовната секция. Смятам, че ще бъдат установени факти, дали лицата, които са подали декларация, дали към датата на подаване изобщо са били на територията на България.

    На предходните избори през април вие вкарахте един депутат от хасковския регион. Какви са очакванията за предстоящите избори на 11 юли?

    Очакванията са да имаме твърд един мандат и очакваме преразпределение за втори. Но в крайна сметка ние не може да преценим нагласите на хората в тяхната пълнота. Ограничен ли е контролираният и купеният вот в общи линии партиите на статуквото ще претърпят голямо поражение.

    На 6 юли 2021 г. в 18:00 часа заповядайте на концерт на Стефан Вълдобрев на площад "Свобода" в Хасково, подарък от „Демократична България – Обединение“.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини