Днес всеки желаещ може да гласува тестово с машина в центъра на Димитровград

    Във връзка с подготовката за провеждане на избори за депутати в 46-то Народно събрание на Република България, насрочени за 11.07.2021г., днес в центъра на Димитровград на бул.България /срещу Новата Автогара/, има монтирана изборна машина, на която всеки желаещ може да пусне тестово своя глас.

    Днес демонстрационното гласуване стартира в 14:30ч. и ще продължи до късния следобед до 18 - 19 часа, а първите двама възрастни гласоподаватели на 82 и 76 години изчакаха търпеливо монтирането и пуска на техниката, за да изпробват дали ще се справят с предизвикателството. И двамата пенсионери заявиха, че гласуването е лесно и няма от какво да се притесняват, работата с машината не би ги възпрепятствала да дадат своя глас в изборния ден. Интерес да гласуват имаше и при млади и възрастни хора, като в рамките на първия половин час минаха десетина души на различна възраст, които пуснаха тестово своя вот, а други наблюдаваха процеса отстрани. Машината ще е на разположение на гражданите днес поне до 18 часа и няма да бъде демонтирана, докато има интерес в хората да направят своето тестово гласуване.

    Днес се е провело обучение и за членовете на секционните комисии, които са били запознавани с работата на машините, една от двете маши които са били приготвени за обучението е имала проблем при стартирането, който по-късно е бил отстранен и машината е заработила потвърди секретаря на общината Венета Колева.

    Целта на демонстрацията е всеки, който изпитва някакви опасения дали ще се справи с машинното гласуване в изборния ден, да може да получи разяснения за технологията за гласуване и да пусне тестово своя глас. С цел избягване на политическа пропаганда, на дисплея на изборната машина не излизат наименованията на партиите, а само "Политическа партия номер _".

    В началото на изборния ден, членовете на комисията стартират изборната машина по разписани стъпки и правила и задължително пускат отчет за да се уверят, че тя е нулирана и няма никакви регистрирани гласове, като на този отчет се подписват всички членове на комисията.

    Самата технология на подаване на глас е идентична с тази от предходните избори. Член на комисията подава на гласоподавателя карта с чип, който трябва да бъде поставен в процепа в долната част под дисплея на изборното устройство с чипа на горе. След поставянето на картата, на екрана излиза списъка с партии и коалиции, подредени според отредените им  места. Списъкът с партии е на две страници и ако избраната от вас партия не е на първа страница, трябва да се натисне бутона "Следващ", който прелиства списъка. След като маркирате с натиск на сензорния екран избраната партия, може да изберете и преференциалния номер на кандидата в нея от списъка с номера, който е в дясната част на екрана от номер 101 до последния номер на кандидат в листата. След като сте маркирали от вас желаната партия и преференциалния номер на кандидат-депутата, се натиска бутона "Преглед", който се намира в долната дясна част на екрана. Екранът се сменя и показва вашия избран вот в средата на дисплея, ако изборът на екрана е този, който сте желали, натискате бутона "Гласуване", ако сте допуснали грешка и искате да коригирате вашия избор, се натиска бутона "Промени избора", което ви връща на предходен екран, за да повторите стъпките за избор на партия и преференция. След натискането на бутона "Гласуване", машината разпечатва разписка, която трябва да вземете и да сгънете, ще чуете и звуков сигнал, който ще ви прикани да изтеглите поставената от вас карта, която да върнете на комисията и да пуснете в урната отрязъка, който е разпечатала машината.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини