Телескопът на 400 години

На 25 август 1609 година Галилео Галилей за пръв път прави демонстрация на своя телескоп с осемкратно увеличение.

Първите телескопи са направени в Холандия през 1608. И макар Галилео Галилей да не е откривател на телескопа, неговата заслуга е неоспорима за Google, които днес отбелязват това с логото си. Всъщност Галилей прави свой собствен телескоп с осемкратно увеличение, използвайки откъслечни схеми на първите устройства, който демонстрира във Венеция на 25 август 1609. Същественото е, че той първи постига революционни резултати като използва телескопа за астрономически наблюдения. Факт е и че, той решава да ползва телескопа си като съставен микроскоп, а до края на живота си прави още подобрения в устройството му.

За науката приносът на Галилей е в рязкото скъсване с вековните традиции, доминиращи в Европа и ислямския свят. Непокорния ум отхвърля постулатите на Аристотел. Той е в конфликт и с Римокатолическата църква, което го прави един от първите значими примери за конфликта между авторитета и свободата на мисълта в Западния свят.

Галилео Галилей (на италиански: Galileo Galilei) е италиански физик, астроном, астролог и философ, считан заедно с Френсис Бейкън за основоположник на съвременния научен метод. Сред неговите постижения са подобрения на телескопа, различни астрономически наблюдения, формулирането на първия и втория закон за движение и ефективната подкрепа за хелиоцентричната система. Той е описван като „баща на съвременната астрономия“, „баща на съвременната физика“ и „баща на науката“.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини