Турция преговаря с талибаните за управлението на летището в Кабул

Турция няма да окаже помощ за управление на летището в Кабул след изтеглянето на НАТО, ако талибаните не дадат съгласие за присъствието на турски екип, който да осигурява сигурността, заявиха пред Ройтерс двама турски представители, след като смъртоносните нападения вчера край летището в афганистанската столица показаха рисковете на подобна мисия.

Талибаните са поискали от Турция техническа помощ за управление на летището след изтичащия във вторник краен срок за чуждестранните сили да се изтеглят от Афганистан. Талибаните заявяват, че този ултиматум се отнася и за турските военни.

Турция, която е част от мисията на НАТО, от шест години отговаря за сигурността на летището.

Да се запази отворено летището, след като чуждестранните сили предадат контрола, е от жизненоважно значение не само за Афганистан, за да остане свързан със света, но и за поддържане на хуманитарни доставки и операции.

Най-малко 85 души загинаха, включително 13 американски войници, при двоен самоубийствен атентат вчера край летището в Кабул, извършен от групировката "Ислямска държава".

Високопоставен турски представител заяви, че нападението е породило съмнения за способността на талибаните да гарантират сигурността на летището или да осигурят безопасността на турски оперативен персонал.

"Операцията може да се осъществи от Турция технически ..., но нашето искане е и сигурността да се осигурява от Турция от голям екип по сигурността, съставен от бивши войници, бивши полицаи, или изцяло частна фирм", посочи турският представител, пожелал анонимност.

"Ние нямаме желание Турция да осъществява управлението на летището в атмосфера, в която сигурността се осигурява от талибаните, и нападенията вчера показаха, че това е било правилно", каза той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция не е взела окончателно решение по искането на талибаните заради съществуващите големи рискове.

Той каза пред репортери, че Турция "не бърза да започне /търговски/ полети или подобни неща" и че Анакра ще вземе решение, "когато окончателно е скокойно там /в Кабул/".

Отговорният представител изтъкна, че върху преговорите с талибаните са дали "негативно отражение" нападенията край летището и че бъдещи международни полети от Кабул са изложени на риск да бъдат прекратени. Той не каза кога ще се състоят следващите контакти.

Друг турски представител заяви, че мерките за сигурност, обявени от талибаните, включително управление на наблюдателните кули около летището, не са достатъчни, за да осигурят безопасността на потенциална турска мисия.

"Това е много сериозна работа и ние трябва да мислим за сигурността и за функционирането заедно", каза турският представител. "Нашият подход е, че дори сигурността да не се обезпечава от турските въоржени сили, тя трябва да се осигурява от Турция", добави той.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини