Огнище на смъртоносния вирус Нипах в Индия

11 души са диагностицирани със симптоми на смъртоносния вирус Нипах в индийския щат Керала. Това съобщи в понеделник, 6 септември, министърът на здравеопазването на индийския щат Уайн Джордж. Към момента са идентифицирани 251 души, които са били в контакт с 12-годишно момче, починало в резултат на инфекция с Нипах. 

"В болницата на Медицинския колеж в Кожикоде са изолирани 38 души, от които 11 развиха симптоми. Проби от осем души бяха изпратени в Националния институт по вирусология за тестване", съобщи индийският министър.

Тя отбеляза, че от 251 души, които са имали контакт със заразеното с Нипах дете, 54 души са в категорията с висок риск - това са лекари, както и роднини и приятели на детето.

Медицински експерти са изследвали мястото на пребиваване на 12-годишното момче и околностите. Участвали са специалисти от отдела за животновъдство, които са взели кръвни проби от две кози, принадлежащи на семейството на починалото дете.

За огнище на смъртоносния вирус Нипах в Индия на 5 септември съобщи каналът NDTV, позовавайки се на източници. Случаите на инфекция са в щат Керала.

През юни индийските медии, позовавайки се на учени, съобщиха, че вирусът Нипах е открит за първи път при прилепи в щата Махаращра. Световната здравна организация (СЗО) го смята за един от най -опасните. Няма лекарство или ваксина за вируса, а смъртността може да варира от 65% до 100%.

През януари 2021 г. беше съобщено, че СЗО не изключва възможността за пандемия, която може да бъде причинена от вируса Nipah или NiV. За първи път е идентифициран през 1999 г. в Малайзия сред свиневъди, живеещи на река Нипах, откъдето болестта е получила името си. Оттогава в Южна Азия е имало още 12 огнища.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини