Най-високо ниво мерки за сигурност на турско-иранската граница заради Афганистан

Мерките за сигурност на турско-иранската граница са издигнати на най-високо ниво заради възможна миграционна вълна от Афганистан, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на турски представител.

По думите на валията на граничния окръг Ван Мехмет Емин Билмез през последните три години мерките са били засилени в максимална степен, турските сили работят денонощно в координация по охраната й и имат на разположение всички технологични средства.

"Няма масово струпване на имигранти на границата", заяви още той, но призна, че отделни лица успяват някак да преминат граничната линия и да влязат в Турция.

Билмез съобщи още, че местните власти във Ван са разрушили над сто постройки, в които се укривали нелегални имигранти.

В опит да попречи на нелегалната миграция през Иран, Турция изгражда стена по 295-километровата граница между двете държави. Досега са построени 7 километра от стената, като до края на годината се очаква да бъдат завършени 64 километра, посочи валията, добавяйки, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е разпоредил да бъде организиран търг и за още 100-километров участък. Отделно са прокопани и 130-километрови изкопи по границата. В охраната й участват 750 служители на силите за специални операции на полицията, 35 екипа и 50 бронирани машини.

Междувременно в езерото Ван са започнали да действат и специални екипи на бреговата охрана, които да отговарят за сигурността и да предотвратяват трафика на хора.

Билмез посочи, че досега тази година е задържан рекорден брой каналджии.

"През 2021 г. са заловени 1036 трафиканти и са предадени на съдебните власти. Половината от тях са задържани под арест", уточни той. За сравнение, миналата година са били заловени общо 599 каналджии, посочи още валията.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини