Броим се на адреса, който обитаваме, не по лична карта

    33 700 души от региона на Хасково вече са преброени. Това е около 15% от населението на областта, съобщи началникът на отдел „Статистически изследвания-Хасково“ В ТСБ-ЮГ и секретар на Областната преброителна комисия Светла Велева.

    Помощният пункт се намира в сградата на Изчислителен център, на бул. България №152, на 6 етаж в стая 601 и е с работно време от 9 до 17 ч. в периода 20-и до 24-и септември и от 27-и септември до 3-и октомври.

    За около два часа от отварянето му тази сутрин през помощният преброителен пункт преминаха 9 души. Една от тях е госпожа Петрова, според която този център е удобство и е полезен хората по-лесно да се ориентират по въпросите, свързани с преброяването.

    Хасково е един от малкото градове в страната с такъв изнесен преброителен пункт, посочи заместник-областната управителка Виолета Желева, която е и председател на Областната преброителна комисия.

    Тя припомни, че възможността за онлайн преброяване, която първо беше фиксирана с продължителност до 17-и септември, бе удължена с решение на Министерски съвет до до 30-и септември.

    “В началото на онлайн кампанията имаше много хакерски атаки към преброителната платформа, затова се радвам се, че с решение на МС преброяването по електронен път се удължи като време.

    Затова и решихме сега, когато системата работи вече по-спокойно, да направим тази приемна в Статистика, за да могат хората, които имат въпроси, а се оказа че те не са малко, да получат отговор на тях от специалистите. След получаване на нужната им информация, те могат да се преброят у дома онлайн или пък да го направят докато са още в пункта-по електронен път или на хартия.“, посочи Виолета Желева.

    Тя сподели, че вече е успяла да се преброи през интернет. В началото на кампанията е имала проблем с регистрацията, но след два опита е успяла да получи код за потвърждение на електронната си поща и да осъществи регистрацията си. Попълването на преброителната карта й е отнело около 20 минути.

    От 18-и септември на терен са вече и преброителите, така че това е още един начин населението и жилищният фонд в страната да бъдат обхванати и преброени, напомниха специалистите.

    Преброяването е задължително и на ненамерилите начин да се преброят ще бъде наложена глоба от 160 лв.

    “Целта обаче е не хората да бъдат глобяване, а да се събират възможно повече действителни данни за статистиката. Преброяването е много важно, то се извършва на всеки 10 години и няма по-точна информация от събраната при преброяването за реалния брой на населението на територията на страната, за сградния фонд, за жилищните условия, в които българските домакинства живеят. А тези статистически данни се използват при формирането на всички политики, било то в сферата на здравеопазването, на социалните грижи на образованието“, коментира Светла Велева.

    Тя отбелязва като много важен момент за всички тези, които смятат да се преброят онлайн, че с една регистрация могат да преброят жилището, в което живеят, и своето домакинство с всички членове, които живият в това жилище. Не е необходимо всеки от членовете по отделно да прави нова регистрация.

    Този, който преброява, преброява и останалите членове на фамилията и семейството си. Хората сами определят дали членовете на домакинството, което живее в даденото жилище, е едно или няколко. И конкретният пример тук е следният: Ако в едно жилище живеят пет души: родителите на съпруга, например, и той със съпругата си и детето им, то те могат да се определят като едно домакинство, или като две. Ако са две, възрастната двойка са едното, а младата с детето-второто. Това обаче е решение на самите граждани, подчерта Светла Велева.

    Друг от важните въпроси, които възникват при онлайн преброяването, е за адреса, на който трябва да се броим. А той няма нищо общо с адресната ни регистрация по личен документ. Броим се там, където обичайно живеем, работим или учим към момента на старта на преброяването-7-и септември 2021 година, поясни експертът.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ее
      Еееее
      15 -5
      13:50, 20 сеп 2021
      Виолетке,давай снимай се че малко остана
      • Ан
        Ани Жилязкова
        2 -5
        18:32, 20 сеп 2021
        Здравейти групичка.Пише ви една умопомрачително грозна **** труженичка на сифон и теле с брачки като на 80-годишна. Вечи незнам какво да правя! Снощи вих кам луната кат чакал пред сградата на Балкан Юг и настоявах Сейдалито да ме варне на работа. Имам кредит. Порачана сам магически. Усещам че чувствата на бога Перун - богат на пиратките и нощната истерия който живее в мен от лятото на 2017 охладняват. Подозирам че подготвя молба за развод. Над мен тегне екселска таблица. Оня ден се прострелях в крака. И все не мога да разбера, животат предопределен ли е или аз сама си избрах да сам тъпа. Утре ще организирам ритоал пред сградата на Община Хасково за изчистване на всички негативи. Ако започна да се размивам по краищата и се отправя като строна формация атоми кам етера ще знаем че е хванал дикиш. На него ще присаства богинята Бастет вселила се в тялото на 40-годишния Милан от Варна. Моля заповядайте. Вход 40 лева. На няколко от вас ще пусна благотворително.
    • 2
      Ек
      Екструдер
      16 -6
      14:25, 20 сеп 2021
      Всичкото оправихме в държавата цъфнахме и вързахме, че ни остана само да се преброим!
    • 3
      Вв
      Вв
      16 -4
      15:02, 20 сеп 2021
      Защо всички са без маски или почти без маски?
    • 4
      Па
      Парадокс
      3 0
      20:07, 20 сеп 2021
      Между другото Желева е единствената в час от ръководството в Областната администрация. Просто има малшанса да работи с безхаберни хора, използващи постоянно думата експертиза без самите те да са експерти.
    • 5
      Eg
      EG
      3 0
      20:48, 20 сеп 2021
      Бройте ме
    • 6
      Би
      Бисеров
      2 0
      22:58, 20 сеп 2021
      Желева става ама тези двамата Миню Ангелов и тоя другия наркомана не стават и за чеп за зеле. Идете да видите къщата на Минко и да пребройте колко пари рушвет даде да построй къща в парка. Гад мръсна е тази човек и за 4 месеца го доказа.
      • Ис
        Истината
        1 0
        08:08, 21 сеп 2021
        Абсолютно точен коментар
    • 7
      Ду
      Дуду
      3 0
      23:05, 20 сеп 2021
      НЕ на ваксините. Живейте.
    • 8
      Ня
      Някой
      2 0
      07:35, 21 сеп 2021
      Много ми е интересно как ще преброят "индианците" в Кв "Република"? Там се плодят като котките...
    • 9
      Не
      Не давайте да ви броят
      0 0
      07:41, 21 сеп 2021
      Изледват ефекта на вируса, ако се окаже че има повече хора от колкото трябва 4-5та вълна са кърпа вързани. Скриите се на село там няма броячи !!!
    Последни новини