Организират "Есенна гъбарска среща" в димитровградското село Райново

Есенна гъбарска среща „Райново 2021", организират Народно читалище „Марица-2008",  Кметство Райново и Община Димитровград на 23.10.2021г. от 10.00ч.

Като основен приоритет на събитието е изведено повишаване информираността на заинтерисованите страни, чрез представяне на основните видове ядливи, неядливи и отровни гъби, срещащи се в региона. Програмата включва още лов на трюфели, залесителни дейности с микоризирани дръвчета, както и кулинарни изненади за гостите на събитието, а именно агнешка чорба с горски гъби.

Гъбите са биологично царство еукариотни организми, неподвижно прикрепени, без хлорофил, листа и стъбла. Те са сухоземни форми, макар че развитието им изисква влага. Само най-примитивните от тях живеят във вода. Най-голяма група представляват почвените гъби. Други са паразити върху животни или растения. Трети се намират върху органични отпадъци, продукти, дървесина. Няма материя, върху която не биха могли да се развият при наличие на топлина и влага. Тялото им е изградено от нишки (хифи).

Гъбите заедно с бактериите имат голямо значение за биосферата. Те разграждат органичните съединения чрез гниенето и минерализацията и ги довеждат до прости неорганични вещества. Така се затваря хранителната верига и неорганичните вещества могат да се усвоят от зелените растения за изграждане отново на органични съединения. Гъбите, особено почвените, спомагат за повишаване на почвеното плодородие. Микоризните гъби подпомагат храненето на дървесните и някои тревисти растения. Например орхидеята и салепът не могат да съществуват без симбиоза с микоризни гъби. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Сп
    Спрете,
    1 -3
    09:40, 20 окт 2021
    се малко с тези безмислени мероприятия.
  • 2
    До
    До Сп
    2 -1
    10:13, 21 окт 2021
    Без мислен си ти мишок нещастен.....
Последни новини