CodeWeek: Алековци създадоха компютърна анимация и 3D герои

    От 9 до 24 октомври 2021г. се проведе Европейска седмица на кодирането, чиято цел е да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

    И тази година учители и ученици от ОУ „Алеко Константинов“ се включиха в инициативата. Шестокласниците бяха най-активни. С г-жа Самарджиева те създадоха обикновен алгоритъм за ИУПЧЕ урок, който им помогна сами да си направят ефектно украшение за елха от домакинско фолио.

    С помощта на алгоритми от реалния живот, т.е. неща, които хората правят всеки ден, описаха дейността си. Учениците работиха по двойки, за да създадат алгоритъм за изработване на играчката, като в процеса на работа се запознаха с понятия като пластичност,  решаваха проблеми и развиваха социални умения. Завършвайки дейността си, въведоха работата си в електронен бележник.

    С г-жа Жечева и г-жа Маркова се запознаха със символи и знаци, които могат да се прилагат при изучаването на чужд език. Шестокласниците разшифроваха закодирани фрази и цитати, свързани с полезността и функционалността на английския език.

    По Български език и литература с г-жа Никова учениците кодираха и декодираха мисли. Трябваше да кодират мисълта „Книгата е приятел на човека!“ в свой текст, както и да декодират мисъл на Гьоте за книгата. Оказа се, че учениците по-лесно се справят с декодирането, отколкото с кодирането.

    Тридесет и четири седмокласници,  под ръководството на г-жа Снежа Димитрова, се включиха в инициативата. Учениците се запознаха с обектно базиран език Alice, използван за програмиране на 3D среди. Седмокласниците създадоха компютърна анимация, като използваха декори и 3D герои, които програмираха.

    Тази година ученическият радиоклуб и телевизия LZ1KAK с ръководител г-н Гочев представи различните режими на работа, чрез които се осъществява комуникация на големи разстояния. Участниците в клуба изпробваха компютърно генериран и декодиран морзов код, телефония, SSTV и цифровия режим FT8. Осъществиха и първите си радиовръзки на морзов код с Германия, а специално изработените QSL SSTV картички бяха приети в цяла Европа и отвъд.

    Тези креативни, подбуждащи аналитичното и критичното мислене дейности, повишиха мотивацията на учениците за учене.
     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини