Codeweek: Алековци навлязоха в света на кодирането

Изображение 1 от 5

    За поредна година учители и ученици взеха участие в #CodeWeek, която се проведе от 7 до 22 октомври 2023 г.

    Европейската седмица на програмирането е инициатива, която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

    Морячетата на г-жа Боряна Петрова се включват в CodeWeek. Те задаваха код на BeeBot, управляваха миниробот Sphero по пътно платно в час на класа – БДП и закодираха в своите „канатици“ мечтите си за радост, късмет, слава и здраве.

    2Д клас с г-жа Запрянова се запознаха с основите на безкомпютърното програмиране. Всеки ученик имаше възможност сам да създаде обект (картина), чрез използване на поредица прости команди. Те разбраха, че програмирането е свързано повече с разсъждаване, отколкото с технологии.

    Двадесет и трима шесстокласници от ОУ „Алеко Константинов“ под ръководството на г-жа Снежа Димитрова се запознаха с представянето на числата в компютъра и с алгоритъма за преминаване от десетична в двоична бройна система и обратно, както и със шестнадесетична бройна система. Шестокласниците написаха имената си използвайки двоичен и шестнадесетичен код

    Госпожа Никова и учениците от Vб клас в часа на класа проведоха урок на тема „Кодирането – любопитно и забавно“. Любопитството им събуди най-вече шифърът на Цезар. След това учениците трябваше да разкодират мисълта на Гьоте: „Няма книга, от която човек не би могъл да научи нещо!“, която беше кодирана в текста на писмо.

    3 а клас и г-жа Самарджиева се включиха в играта „Завой на дясно и завой на ляво“ , която е за състезание и съдействие. Два отбора си сътрудничат, за да направят път към целта, като същевременно се състезават помежду си. Така те по достъпен начин разбраха какво е алгоритъм и навлязоха в света на кодирането. Научиха, че занимания без компютър могат да бъдат първите стъпки в програмирането.

    В 5 клас г-жа Самарджиева представи урок за засилване на креативността и развиване на умения за решаване на проблеми, при използване на алгоритми - Коледно настроение - хартиена електрическа верига.

    В Европейската седмица на кодирането стартираха и дейностите на Клуб „Роботика и моделиране“ с ръководител Г. Гочев. Седмокласниците получиха нови „играчки“ и написаха първия си код за micro:bit. По-малките участници в клуба започнаха работа с новия робот – mBot.

    Усвояването на програмирането ни помага да разбираме бързо променящия се заобикалящ ни свят, да научим повече за начина на работа на технологиите и да развиваме умения и възможности, за да проучваме нови идеи и да създаваме иновации.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини