Ново лекарство срещу COVID-19 на Pfizer

Експериментално лекарство за COVID-19, разработено от Pfizer, може да намали риска от хоспитализация или смърт от инфекция с 89%, според сайта на производителя. Това са заключенията от изследването на Pfizer. Ако бъде одобрено от американския регулатор, компанията ще продава лекарството под наименование Paxlovid, съобщава FT.

В проучването на ефективността на лекарство, което предотвратява размножаването на вируса, са участвали 1219 души с потвърден коронавирус. Няма смъртни случаи в групата, получавала лекарството на Pfizer за 28 дни. В групата, която е получила плацебо, 10 души са починали през този период, съобщават от компанията.

В началото на проучването участниците са имали леки до умерени симптоми на COVID-19 в продължение на пет дни. Освен това всеки от тях е имал поне едно заболяване, което може да доведе до тежко протичане на COVID-19. Участниците в проучванията приемали лекарството или плацебо през устата на всеки 12 часа в продължение на пет дни.

Pfizer планира да предостави тези данни "колкото е възможно по-скоро" на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), за да получи спешно одобрение за своето лекарство. Може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца FDA да вземе решение за това лекарство, отбелязва AP.

Обединеното кралство стана първата страна, която разреши лечението на COVID-19 с ново лекарство. То е разработен от Merck и Ridgeback Biotherapeutics. Лекарството е получило търговското наименование Lagevrio. Британският регулатор отбеляза, че това е първото одобрено лекарство срещу COVID-19, което може да се приема у дома през устата, а не интравенозно.

Акциите на Pfizer поскъпнаха с почти 11% в САЩ, докато акциите на Merck загубиха повече от 9%.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    А.
    А.В.
    5 -1
    17:56, 5 ное 2021
    Ха сега познайте кое лекарство ще одобрят, експерименталното на Пфайзер или серийно произвежданото от Мерк?
    • Хи
      Химена
      2 -1
      09:43, 6 ное 2021
      За сега има само от плацебо !
    • Бо
      Болницата
      7 -3
      13:08, 6 ное 2021
      Лекарството на Merk вече е патентовано и одобрено за употреба във Великобритания. До Нова година ще произведат 10 млн. курса на лечение. След като вече има лекарство май няма нужда от ваксини.
  • 2
    Хй
    Хйккпй
    0 0
    00:18, 10 ное 2021
    И на края е важно!!!!!!! Акциите поскъпнаха!!! Алчни копелета
Последни новини