На Въведение Богородично отбелязваме деня на християнското семейство

На Въведение Богородично отбелязваме деня на християнското семейство

На днешния 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. Н този ден е въведена в храма от своите родители, когато е едва на 3 годинки  Светата Дева Мария. Затова този ден се счита за един от 12-те велики християнски празници.

Въведение Богородично отбелязват и католиците.  

На днешния ден миряните влизат в храма, за да си припомнят, че трябва да спазват християнските добродетели.

От 1929 година празникът в България се отбелязва и като Ден на християнското семейство и православната  младеж, с решение на Светия Синод.

Ако е топло и слънчево на днешния ден, българите от стари времена вярвали, че идва люта зима. Ако има дъжд или сняг, поверието е, че зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг - само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали - освен празника Въведение Богородично - и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хр
    Христо
    16 0
    11:25, 21 ное 2021
    Честит празник на всички българи и християни!
    • Ян
      янка
      4 -4
      17:56, 21 ное 2021
      Христо Русев пе зе вен га, ЛЮБОВНИКА НА Добринка клисар ката.
Последни новини