Турция назначи бившия си посланик в САЩ да отговаря за диалога с Армения

Турция назначи Сердар Кълъч, бивш посланик на страната в САЩ, като специален представител за диалога с Армения, предаде Анадолската агенци.

Това съобщи министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу пред репортери по време на посещение в Обединените арабски емирства. По думите му назначението на Сердар Кълъч, който ще отговаря за обсъждането на стъпките за нормализиране на отношенията между Турция и Армения, е получило одобрението на президента Ердоган.

"Консултираме се с Азербайджан по всеки въпрос и правим такива стъпки... Никой не бива да поставя под въпрос дали можем да действаме независимо или отделно от Азербайджан. Ние сме един народ, две държави. Това са положителни неща, които ще са от полза за всички ни", каза Чавушоглу.

Министърът заяви още, че турски и арменски авиокомпании са се кандидатирали да обслужват въздушни превози между Истанбул и Ереван.

"Тези кандидатури се преценяват от транспортното министерство и Главната дирекция за гражданска авиация. Подходът ни е принципно положителен", добави той.

По думите на Чавушоглу Турция иска да вижда мир, стабилност, икономическо развитие и съвместни проекти в региона.
Турция и Армения съобщиха по-рано тази седмица, че ще назначат специални представители, които да обсъдят стъпките за нормализиране на отношенията помежду им.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.

На 25 август турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че "с прекратяването на окупацията в Нагорни Карабах се е отворил прозорец на възможностите за трайния мир в нашия регион и ако Армения е готова да обмисли това, ние също ще направим каквото е нужно". Арменският премиер Никол Пашинян каза по-късно, че вижда в изказването на Ердоган предпоставки за започване на диалог за нормализиране на отношенията между Турция и Армения и заяви готовността на Ереван за възобновяване на железопътните и транспортните връзки между двете страни.

Отношенията между бившите съветски републики Азербайджан и Армения от друга страна са напрегнати още от 1991 г., когато арменската армия окупира Нагорни Карабах - район, официално признат за част от Азербайджан, и седем прилежащи района, посочва АА.

Нови сблъсъци възникнаха на 27 септември 2020 г. и по време на шестседмичната война Азербайджан пое контрола над няколко града и 300 селища. Конфликтът приключи през ноември 2020 г. със споразумение, постигнато с посредничеството на Русия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини