Присъда за шпионаж предизвика напрежение между Атина и Анкара

Присъда за шпионаж, издадена срещу двама гръцки граждани - представители на мюсюлманската общност в Гърция, предизвика напрежение между Гърция и Турция.

Вчера съдът на остров Родос единодушно постанови осъдителни присъди за 36-годишен служител в турското консулство на острова и 53-годишен бивш корабен готвач по обвинения в шпионаж, съобщава гръцката телевизия ЕРТ.

Служителят на консулството е получил присъда от пет години, а другият осъден ще лежи в затвора четири години.

По други две обвинения те бяха оправдани.

Двамата са били арестувани през декември 2020 г., отбелязва в. "Етнос". Според обвинението са събирали информация за чувствителни военни обекти в Гърция. 56-годишният мъж е бил готвач на кораб, плаващ по дестинацията Родос-Кос-Кастелоризо. Той е подавал информация от военен характер към другия обвиняем. Изпращал му е снимки на военни кораби, плаващи през лятото в района на остров Кастелоризо, съобщавал му е кога се сменя военния патрул. Двамата са се срещали в кафене на остров Родос и са били следени от гръцката разузнавателна служба (ЕИП). Предполага се, че шпионската дейност е започнала от август 2020 г., когато обвиняемите са били засечени и са започнали да бъдат следени. Първоначално пред полицаи готвачът е признал за действията си като е заявил, че не го е правил за пари.

След издаването на осъдителната присъда вчера от турското външно министерство осъдиха решението на съда на остров Родос, отбелязва електронното издание на гръцкия в. "Катимерини". В писмено изявление от турското министерство твърдят, че "процедурата погазва всички основни принципи на правото". Към прокуратурата и съдиите се отправят обвинения, че са действали предубедено, под влияние на "неоснователни" публикации.

Гръцки дипломатически източници са отхвърлили обвиненията от страна на Турция, посочва "Катимерини". Те са отбелязали, че гръцката съдебна система е независима и не е редно един вътрешен въпрос да бъде представян като международен проблем, посочва още в."Катимерини".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини