Честваме 144-та годишнината от Освобождението на България

С чествания в цялата страна днес отбелязваме 144-та годишнина от Освобождението на България. 

На 3 март 1878г е подписан Санстефанският прелиминарен(предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

С него окончателно се слага край на османското робство. Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една огромна държава, която в бъдеще ще се превърне в основна цел и мечта на много български държавници, монарси и военни. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх.

Санстефанска България е еманация на българския дух и на българския идеал.

В София от 11:00 ч. президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

От 18:30 ч. на площад "Народно събрание" ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18:40 ч. държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Министър-председателят Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев и народни представители ще участват в тържественото честване на връх Шипка.

От 10:00 ч., с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, ще бъдат отслужени Панихида и Молебен по повод Освобождението на България от османско владичество в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

В същото време, ръководството на Националния военноисторически музей обяви на 28 февруари, че в знак на солидарност към украинския народ, музеят няма да работи днес. 

Видеа по темата

Коментари в сайта (5)

 • 1
  По
  Порчо
  8 0
  08:52, 3 мар 2022
  Честит празник на всички българи в България и по света!
 • 2
  Им
  Име...
  8 0
  08:54, 3 мар 2022
  Честит празник на всички българи.
 • 3
  Трети март, националния ни празник защото не сме единни,каде са нашите служби за сигурност на България има ли полза в този момент България от провокация на тържеството и какво печелим ние от това,то е ясно че нищо! Честит празник Българи!
 • 4
  Бг
  БГ
  1 0
  12:27, 3 мар 2022
  Честит 3 март на всички Българи. Да живее България.
 • 5
  Кк
  Ккчннн
  1 0
  15:47, 3 мар 2022
  Празник а какво правите днес в Одрин опашки от българи
Последни новини