“Златен ключ” за Министерството на финансите

Наградата „Златен ключ” за институция, организирала най-добре правото на достъп до информация получи днес Министерство на финансите от Програмата „Достъп до информация“.

Церемонията по връчването на наградите е седмата поред и е посветена на Международния ден на правото да знам -28 септември.

В категорията, в която беше номинирана и областната администрация в Хасково за проекта „ Говори с властта на ти“ и работата с медиите, беше дадена и грамота, която получи Министерски съвет за решението да се направи публичен регистър на всички протоколи от 1990 година насам.

Наградата „Златен ключ” за активно гражданско участие в търсенето на информация в полза на хората с увреждания получи Димо Карабашев.

В категорията за НПО, използвала най-активно правото си на достъп, „Златен ключ” отиде при Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията във Варна.

Статуетката „Златен ключ” получи и журналистът Диян Николов от вестник „Сега” за цикъла от материали свързани с така нар. Военно НДК на Министерство на отбраната

Освен положителни награди в пет категории, всяка година Програмата връчва и два антиприза. „Златен катинар” за институция, която е организирала зле работата си по отношение на изискванията на закона за достъп до информация, тази година получи Община Разград.

За най-абсурден или смешен случай за достъп до информация наградата „Вързан ключ” беше присъдена на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация” към Министерство на транспорта за отговора си на запитване за броя на железопътните тунели.

Застъпниците на Деня на правото да знам са 200 организации от 75 страни. Целта на този ден е да се популяризира индивидуалното право на достъп до обществена информация.

 

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини