В Димитровград - сканираш QR кода и осъществяваш връзка с общинските институции

Изображение 1 от 5

    В Димитровград интегрираха система за дигитална връзка на гражданите с общинските институции. Днес на пресконференция кметът на община Димитровград Иво Димов, социологът и управител на агенция „Маркет линкс” Добромир Живков и основателят и изпълнителен директор на платформата „Холър лайв” Радослав Райков, представиха системата, чрез която гражданите ще могат да подават мнението си към отговорните институции и местната власт.

    За да достъпите до дигиталния инструмент, има няколко начина - единият е директно като влезете в сайта на продукта holler.live, но от там към момента се дава оценка само на изречението "Оценете община Димитровград?"

    В Димитровград, Меричлери и най-големите села в общината има поставени стикери и табели, на които има изображение - QR код, който може да сканирате със смартфона си и линкът да ви отведе директно в секция за оценка на обекта, в който се намирате. Такива QR кодове има поставени в градските паркове, в сградата на общинска администрация, в общинската болница "Света Екатерина", във всяка детска градина, библиотеката, музеите и на други места в града и селата в общината.

    След подаването на вашата оценка за някои теми може да имате възможност да дадете и допълнителни пояснения, от какво е провокирано вашето мнение, както и да ви се даде възможност да напишете свободен текст, както и да направите снимка, която да добавите към мнението си. В системата всеки може да остане анонимен или да попълни своите данни за контакт, ако желае да даде възможност на отговорната институция да му върне отговор или да осъществи диалог.

    По думите на кмета Иво Димов и създателите на дигиталната платформа, всяка ваша оценка и/или коментар се насочват мигновено към отдела или институцията, за която се отнасят.

    Системата от днес събира данни от гласувалите потребители, предполагаме че в течение на проекта, който бе обявен за 1 година, ще продължи да се работи за да бъде тя максимално ефективна и да може да се ползва от жителите на общината пълноценно. Ако гражданите използват системата, а тя им дава възможност да изразяват мнението си пълно, то общинските власти ще имат възможността своевременно да отстраняват възникнали проблеми в градската среда, както и да насочват вниманието си към теми, които вълнуват жителите и гостите на Димитровград.

    Подаваните мнения през системата ще се систематизират и освен, че ще се получават от пряко ангажираните лица, до тях ще имат достъп и ръководители, както и кметът на Общината Иво Димов, които да следят за решаването на определени задачи.

    „Освен, че сме първи в страната с тази платформа, отново търсим начини да бъдем близко до гражданите и техните проблеми. Подобна платформа е много ценна,  защото за нас обратната връзка от гражданите за работата ни е изключително важна. Обхванали сме 200 точки на комуникация, теми като здравеопазване, градска среда, административно обслужване, детски градини, включени са и осем от най-големите населени места в общината.”, каза при представянето на комуникационната платформа кметът Иво Димов.

    „Концепцията на платформата отговоря на две много важни потребности. Първата е потребността на гражданите да комуникират по възможно най-естествен начин с общината във контекста, когато те срещнат някакъв проблем или когато искат да споделят своето удовлетворение от работата на общината. През последните години изследвайки българското общество наблюдаваме тенденция на събуждане на гражданското общество в страната от гледна точка на това гражданите да бъдат по-активен участник в процеса на взимане на решение на местно или на централно ниво. В този смисъл традиционните канали, по които общуват местните власти с гражданите и процеса трябва да бъде улеснен, така че гражданите да могат да връщат буквално 24/7 обратна връзка към общината. Другото е от гледна точка на общината. Освен, че гражданите ще могат да дават обратна връзка, за общината тази информация ще бъде представена в един структуриран вид, което би спестило значителни усилия. Това е едно модерно и иновативно решение и е стъпка напред към дигитализацията.”, подчерта в изложението си Живков. Той сподели, че четири месеца е отнела съвместната работа по подготовката на проекта и поздрави община Димитровград и кмета Иво Димов за решимостта, с които искат да изведат на ново ниво процеса на комуникация с гражданите.
    Създателят на платформата и изпълнителен директор на „Холър лайв” Радослав Райков демонстрира как функционира системата.
    „Чрез QR кодове или линк гражданите ще могат да сигнализират за проблеми или да изказват мнения директно към местната власт. Процесът е максимално улеснен и отнема само няколко секунди, просто отваряйки интернет връзка през своя смартфон, таблет или компютър. Чрез платформата гражданите ще могат да изразяват мнения и да подават сигнали директно към местната власт, с цел да се подобри работата и функционирането на дейностите на общината.”, обясни Райков.
    Проектът е иновативен продукт за страната в публичния сектор, като община Димитровград е първата в България, в която платформата ще бъде достъпна за гражданите”, подчерта Райков.

    В пресконференцията участва и управителят на МБАЛ „Св.Екатерина” д-р Алдин Карагьозов. „Въвеждането на тази система има за цел да се подобри качеството на здравната услуга в работата на общинската болница, като се индикират проблемите и се подобри решаването им. Плакати и стикери има в чакалните на всички отделения, на регистратурата, на входа – навсякъде, където пациентите и техните роднини да могат да ги ползват удобно”, каза д-р Карагьозов.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини