Лекарското съсловие в Хасково настоява за ефективни присъди за нападателите на спешния екип

Лекарското съсловие в Хасково излезе с декларация, в която заклеймява посегателството над медици. Тя е във връзка с посегателството над екипа на Спешната помощ в Хасково-лекарка и медицинска сестра. Те бяха нападнати вчера сутринта на адреса, на който са повикани за помощ, от близки на мъж в тежко състояние, който по-късно почина в болницата.

“Отново сме свидетели на посегателство над личността на български медици. Категорично осъждаме и оценяваме като акт на насилие и жестокост поредното нападение срещу колеги - екипа на спешна помощ, отзовал се на адрес в помощ на нуждаещ се.“, се казва в декларацията, разпространена до медиите от Управителния съвет на Районната лекарска колегия към Българския лекарски съюз в Хасково.

В нея медиците изразяват загриженост, че подобни актове на вербална и физическа агресия срещу медицински служители по време на изпълнение на служебните им задължения, не са безпрeцедентни.

“Всеки един медик се нуждае от безопасни условия на труд, за да съумява да работи пълноценно и ефективно в полза на пациентите, а основната отговорност на институциите е да осигурят тази сигурност на работното място.”, се казва още в декларацията”. Чрез нея Управителният съвет на Районната лекарска колегия декларира своята пълна подкрепа към колегите и апелираме към всички отговорни институции за бързи и ефективни присъди на деятелите и активно прилагане на законовия инструментариум.

„Призоваваме за предприемане на решителни законови действия, които да предотвратят бъдещи посегателства над медицински персонал”, настояват още медиците. А по ирония на съдбата декларацията им в подкрепа на нападнатите им колеги идва именно на днешния ден-7 април, когато се отбелязва Световния ден на здравето, посветен на всички, които работят в областта на хуманната медицина. 

"За пореден път ставаме свидетели на посегателство над колеги, въпреки направените преди две години промени в закона, които инкриминират посегателството над медици. Такъв тип отношения-физически и вербални срещу хората в бели престилки не помагат за по-добрата работа на нито едно звено, в нито едно лечебно заведение", коментира случая и д-р Николай Колев, който е член на УС на Българския лекарски съюз.

Междувременно от Районна  прокуратура -Хасково съобщиха, че се провежда разследване по досъдебно производство за престъпление за причиняване на лека телесна повреда на лице по време на изпълнението  на служебните му функции, в случая на скубаната и блъскана медицинска сестра от екипа. При доказване на вината на обвинените наказанието е лишаване от свобода до две години или пробация. По-рано днес от полицията съобщиха, че за 24 часа са задържани синовете на  мъжа, заради който е извикан лекарския екип от Спешна помощ миналата вечер на ул. Дунав, където се е разиграла и грозната сцена с медиците.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Х
    Х
    17 -20
    13:06, 7 апр 2022
    Убихте човека... как може да му правят масаж на сърцето РЪЧНО!!!
    После в болницата пък са го карали да ходи до горният етаж.

    ПЪЛЕН РЕЗИЛ

    не пускайте роднините си в ХАСКОВСКАТА БОЛНИЦА
    • Ле
      Лекар
      9 -4
      15:21, 7 апр 2022
      Масаж на сърцето се прави именно ръчно, а не "крачно", натиска се върху гръдния кош силно, за да се притиска сърцето между гръдната кост и прешлените отзад. Другият вариант се нарича "директен сърдечен масаж" и се прави по време на операция при отворен гръден кош лекарят директно с ръцете притиска сърцето - случаят разбирате, че не е такъв.
    • До
      До лекър
      4 -7
      15:49, 7 апр 2022
      За дефибрилатор чувал ли си?
      Уж в линейките трябва да има....
    • Ах
      Ахх
      0 0
      23:52, 7 апр 2022
      Крачно съм чувал ,че по-добре става . Абсолютна некомпетенция ! Некадърност!
  • 2
    понеже в линейката не е имало дефибрилатор... и ако е имало те не са го използвали.
    • Не
      не е вярно
      10 -4
      15:51, 7 апр 2022
      Няма линейка без дефибрилатор и се използва, когато е необходимо. В случая е било безсмислено. А и близките не са позволили да се направи кардиограма, а без нея дефибрилатора може и да те убие. Интересно е какво общо има общината? Със същия ефект обвинявай ВиК Кърджали, че близките са се обадили твърде късно и че човекът не се е лекувал след първия инфаркт и си е направил втори.
    • :)
      :)
      0 -2
      23:56, 7 апр 2022
      Господине ,бъркате дефибрилатор с вибратор . Проверете го в нета
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини