Какво да очакваме от програмата за енергийна ефективност

На редовното заседание на ОбС - Димитровград днес, общинският съветник от сесийната група на БСП Сашо Спасов, запита кмета на Димитровград Иво Димов, дали ма яснота относно програмата за енергийна ефективност, която би трябвало да продължи с пари от Плана за възстановяване и развитие на Европейския съюз. 

Кметът Димов отговори, че темата е много актуална и той получава запитвания по всякакви канали, какво ще се случва. Димов заяви, че към момента е ясно, че има 4 стълба, единият от които е Зелена България, в които има възможност многофамилните жилищни сгради да подават заявления и да кандидатстват за така нареченото саниране. Последния фиш, който е излезнал на 8-ми април има някакви насоки, но все още няма никаква конкретика. Обществено известно е, че ще има 2 покани, първата ще стартира юни месец т.г. и ще бъде на 100% финансирана, а другата ще стартира март месец 2023 година и тя ще покрива разходите на 80%. Въпреки подадените дати, кметът на Димитровград е скептичен, че това ще се случи в определените периоди, поради все още неясната визия на управляващите.

В Димитровград има над 70 сдружения на собственици, които чакат в Българската банка за развитие, но според кмета те няма да бъдат взети в предвид и ще започне нова процедура по подаване на документи и кандидатстване. Според него, кандидатстващите ще трябва да възложат на определена фирма за обследване и изготвяне на технически паспорт за собствена сметка, след това ако бъдат одобрени, сумата ще бъде възстановена по програмата. Според Димов е малък шанса кандидатстващите да не бъдат одобрени. Все още не е ясно дали ще се допускат само панелни блокове или и тухлени. Все още няма яснота за механизма дали общините или външни фирми ще менажират процедурите и процесите на изпълнение. 

Общината е в очакване и готовност да започнат работа по програмата, като се изчистят детайлите. Кметът препоръчва на гражданите, ако имат желание да участват в програмата, да започнат с изпълнението на условията - създаване на сдружение, организиране на общо събрани с вземане на решение за възлагане на процедура по паспортизация и обследване на сградата, като наемат фирма за тази дейност. Ако изискванията бъдат изпълнени, ще може при стартиране на програмата да се подадат бързо документите и да може още следващата пролет да започне изпълнението на дейностите по енергийна ефективност.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Въ
    Въпрос
    0 -1
    20:44, 28 апр 2022
    А къщите по селата в общината ? Преди и за тях се говореше !
    • Ро
      Роко
      2 -1
      08:00, 29 апр 2022
      Те ГЕРБ няколко години ни лъгаха, че програмата продължава ама само по избори за да гласуване за саниране, да ама си останахме с лъжите
  • 2
    Ма
    МАРИО
    1 0
    11:08, 29 апр 2022
    Кмета да каже: Кога най-после ще тръгне ремонта на пътя в Радиево??????????????????? Нали имаше 650 000 лева осигурени, защо се бави, този участък е важен за трафика до Маказа и Гърция! Двата моста в Димитровград ги пуснаха,а сега пътя през Радиево, какво чака кмета има,няма 1 км и половина!
    • На
      НАБОРА
      0 0
      12:54, 29 апр 2022
      Ще стане като направим канализацията.
  • 3
    Ча
    Чакащи.
    2 0
    21:22, 1 май 2022
    И кво стана ся.... чакащите да го духат....така ли стана господин кмете...и пак трябва всичко наново да се организира...Разбирам,че трябва и на вашите хора фирмите за обследване да правят пачки,аман от наши и ваши....малко наглееете нещо,не ви ли е срам, сдружения с готови и подадени документи да започват процедурата отначало...
  • 4
    Ча
    Чакащи!
    2 0
    14:01, 27 окт 2022
    Най голямата лъжа на ГЕРБ е санирането на панелките, на ул Червена страна 1.3,5 обещаваха че ще санират блока но нищо, минаха 7 години откакто сме одобрени за енергийната ефективност но лъжливата политика на власт имащите нищо не направи, дори бяха приведени пари за точно този блок и в последния момент ги взеха и ги дадоха на други кадето живеят ромите!
  • 5
    Мо
    Моооочо!
    2 0
    14:21, 27 окт 2022
    Този блок е крайно време да се санира от най добре изглеждащ блок обаче навремето преди много години сега прилича на циганско гето и предвид че се правят точно там спортни съоръжения басейни, футболни игрища раз там и целият трафик ще минава от там гледката не никак приятна
  • 6
    Ми
    Ми
    2 0
    18:55, 27 окт 2022
    Че той самият Делян Добрев се изтапани точно на гърба на този панелен блок и обеща че ще го санира ако ГЕРБ спечели изборите,от тогава три пъти ГЕРБ печели изборите но нищо, хората много добре ги подведе и излъга а парите от еврофондовете за енергийната ефективност дим да ги няма !?

Още новини

Последни новини