Първият планетариум на Балканския полуостров "Джордано Бруно" бележи 60 години от откриването си с богата програма

Тази година се навършват 60 години от откриването на първия Планетариум в България и народна астрономическа обсерватория - „Джордано Бруно” в Димитровград. През своята повече от половин вековна история планетариумът и астрономическата обсерватория винаги са били притегателен център за популяризиране на астрономически знания на стотици ученици и граждани от Димитровград и страната.

Благодарение на подкрепата от Министерство на образованието и науката днес ЦПЛР НАОП „Джордано Бруно“ разполага със модерен дигитален планетариум, който предоставя съвременни условия за работа с децата и учениците и дава допълнителни възможности за демонстрации в образователния център.

Модерната 3D технология създава за посетителите едно различно възприятие в неповторима среда и стимулира интереса към физиката и астрономията. Отбелязването на значимата годишнина е изпълнена с богата събитийна програма. 

От 10 до 13 май 2022г. НАОП "Джордано Бруно" ще отбележи своята 60-годишнина. В рамките на честването има организирано състезание по астрономия с ученици от 5 клас и конкурс за изработване на слънчев часовник за ученици от 4 до 10 клас. 

Две безплатни дигитални разходки из Вселената за гражданите на Димитровград са подготвили организаторите в новия Планетариум по повод годишнината - „Съзвездията на звездното небе” и  “ Планетите от Слънчевата система“.

Съпътстващо събитие ще бъде организирано от ГБ "Пеньо Пенев" където от 09 – 13 май 2022г.  ще може да се разгледа изложбата „Българска астрономическа книга“ – уникална колекция от учебна и академична литература по астрономия, с издания от 1878г досега.

На 12 май 2022г. физици и астрономи от всички планетариуми в страната, както и от Института по астрономия към БАН и катедрата към СУ "Св.Климент Охридски" ще участват в официалното събитие по повод 60-годишнината на ЦПЛР-НАОП „Джордано Бруно“ - Семинар-дискусия на тема „Планетариумите и обсерваториите в България – история и бъдеще“. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Уи
    уи
    2 0
    14:22, 5 май 2022
    Едно време, през 90те, когато нямаше пари, имаше повече наблюдения. А сега само разни ученици от кръжока по астрономоия се събират чат-пат. Много лош мениджмънт! Включете и обикновените граждани!
    • Ге
      Георги Георгиев
      0 0
      17:39, 5 май 2022
      Съгласен съм, че трябва да се популяризира повече Планетариумът ни заедно с обсерваторията.

      За да бъде по-достъпно за хора от други градове от страната, а дори и чуждестранни туристи, трябва да се организират наблюдения през уикендите и да се обявяват през Интернет и социалните мрежи.
Последни новини