Мачу Пикчу е сред застрашеното културно наследство

Комплексът Мачу Пикчу в Перу, църквата на Антонио Гауди "Саграда фамилия" в Барселона и начално училище в Ню Орлиънс са застрашени заради небрежност или презастрояване, съобщиха Асошиейтед прес и АФП, предаде БТА. 

Списъкът за 2010 г., изготвен от Световния фонд за паметниците, съдържа 93 обекта в 47 държави, които са застрашени от капризите на времето, на климата, от конфликти, природни бедствия, от човешка дейност или бездействие. Само 15 от тях са издигнати през предишния век, като 68-те моста по магистралата Мерит Паркуей в Кънектикът, които почти не се поддържат. 

Нова линия на подземната железница в Барселона ще премине опасно близо до шедьовъра на Гауди. От ново строителство са застрашени и традиционните дървени къщи в Киото, които са от началото на 17-и век. Мачу Пикчу е застрашен заради големия брой посещаващи го туристи.

В списъка са също историческият град Фамагуста в Кипър, селището Гурна в Луксор, Египет, църквите на Лесбос в Гърция, укрепените църкви в Южна Трансилвания, маршрутът Сантяго де Компостела в Испания, историческата част на Севиля и Толедо. 

Световният фонд за паметниците, който е базиран в Ню Йорк, издава списъка на застрашените културни обекти на две години. 

Списъкът се съставя от комисия експерти по археология, архитектура, история на изкуството, консервиране. Целта на фонда е да привлече вниманието към паметниците, застрашени заради небрежност, вандализъм, конфликти, бедствия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини