София отваря обятия за творбата на Черни

Седмица след като се разгоря скандала с отказа на пловдивския кмет Славчо Атанасов да пусне чешкия художник Давид Черни в общинската сграда за културни изяви "Баня Старинна", Съюзът на българските художници се обади, като пусна отворено писмо до организаторите на пловдивската изложба, предаде Медиапуул.

"Конфликтът с гостуването на творба на чешкия художник Давид Черни, за която има забрана от градските власти на Пловдив да бъде показана в "Баня Старинна", ни предизвиква към отношение. Каним организаторите на изложбата в Пловдив и г-н Давид Черни да покажат въпросната творба в залите на СБХ на ул. "Шипка" 6 в София.

В момента на втория етаж в галерията е международната изложба "На руло" с куратор Пенка Минчева, в която Давид Черни ще бъде показан. Тъй като това отворено писмо съставяме в петък, 9 октомври, а изложбата в Пловдив се открива утре, на 10 октомври, въпросната творба може да бъде експонирана по същото време в София - без присъствието на полиция и без каквито и да е други ограничителни мерки и скандали. Изкуството се нуждае понякога от скандал, но не и от репресии," се посочва в писмото.

"СБХ е организация на свободни художници и ние заставаме зад творческите прояви, които изразяват авторска позиция. Като най-голямото творческо сдружение у нас ние защитаваме правото на творчески изказ, независимо от това дали го харесваме. Нека дискусиите между творби и публика, а не между творчество и власт, бъдат решаващи за културните процеси", продължава писмото.

"Най-отговорно заявяваме, че пространствата на СБХ са пространства на творческата свобода и с това писмо го потвърждаваме," заявяват от СБХ. Писмото е подписано от председателя на съюза Ивайло Мирчев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини