Нотата на Митрофанова и затварянето на руското посолство - реакции

По искане на руската страна днес, 1 юли 2022г., преди обяд в Министерството на външните работи бе проведена среща между министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска и извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В рамките на срещата министър Генчовска представи българската позиция, съгласно указанията, дадени в писмо № 04.06-820 от 1 юли 2022г. от  началника на кабинета на премиера Петков. В рамките на срещата, съгласно горепосочените указания, бе поискано руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022г.

За срещата с нарочно писмо ще бъдат информирани министър-председателят, и.д. председател на Народно събрание  и Администрацията на президента, се посочва в съобщението.

Премиерът в оставка Кирил Петков: Нито един дипломат няма право на ултиматум към българската държава

Русия да оттегли нотата си призова премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти на газопреносната станция край старозагорското село Малко Кадиево, където беше на посещение днес. По думите му нито един дипломат няма право на ултиматум към българската държава.

"Това, което не трябва да си мисли никоя държава е, че нечий си дипломат може да поставя ултиматум на една независима, свободна България от днес за утре. Няма как да се случи“, заяви Петков. „Моята молба към руското правителство е да оттеглят тази нота и този тип заплахи да бъдат коригирани и да се направи забележка, че тя няма право да слага на линията отношенията между нашите две държави“, каза той. 

„70 служители от руското посолство е една сериозна бройка, която си отива. Но остатъчната бройка – 43 служители, също е много висока. Ние имаме само 12 служители в посолството в Русия, те имат 43. Ако 43 им се струва малка бройка, нека да видят в другите посолства в Европа какви са нивата, много държави имат много по-малко от 43“, каза Кирил Петков. „Г-жа Митрофанова мисля, че трябва да спре да се изявява по медиите“, допълни той.

"Няма опасност за каквото и да било, просто г-жа Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората", коментира Петков. 

Казах ясно, че дипломатическите отношения трябва да продължат, каза Петков. Той подчерта, че имаме обща история, но сега сме в условията на една независима, свободна България. Според него трябва да се спазват приетите в Европейския съюз изисквания за равен брой дипломати. 

Това са силови, непропорционални действия, коментира Христо Иванов относно затваряне на Руското посолство

Това са силови, непропорционални действия на Руската федерация. Те не са пропорционални на мерките, които българското правителство взе. Очевидно Руската федерация вярва, че със сила може да принуди България да промени отношението си. Това коментира пред журналисти в парламента Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България" относно ултиматума на посланик Митрофанова.

Според Иванов това действие се дължи не на последно място на факта, че много дълго време българските правителства и българския политически елит е смятал, че с Русия ще има неравноправни отношения. Приемаме факта, че тя ще ни налага неща в енергетиката, в политиката, коментира Иванов. По думите му действията на българската страна представляват опит да се покаже, че с нас трябва да се отнасят равноправно. Трябва да отстоим този опит на българското правителство, категоричен е Иванов.

Аз съм сигурен, че ще дойде време, да възстановим отношенията и диалога с Руската федерация. Призовавам да не се драматизира тази ситуация. Ние не можем да си позволим да се подаваме на такъв натиск на Кремъл, каза още той.

Вярвам, че нещата ще влязат в нормалния си режим и това решение ще бъде за добро, добави Иванов.

"Възраждане" пусна сигнал до Софийска градска прокуратура

По темата за експулсирането на руските дипломати и ултиматума към България от страна на посолството на Руската федерация Костадинов коментира, че трябва да бъде свикан спешен Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при държавния глава, за което вече е изготвено предложение, подписано от представители и на други формации. 

„Ние пуснахме сигнал до Софийска градска прокуратура, с който искаме да бъде разследвано лицето Кирил Петков за извършени от него престъпления по служба“, каза още Костадин Костадинов. 

БСП иска Народното събрание да спре действието на връчените ноти

"Преди малко групата на "БСП за България" внесе искане от Народното събрание да бъде разгледана ситуацията, която се създаде с обявяването на 70 руски дипломати за персона нон грата. Искаме да бъде разгледано и да се вземе решение, на базата на което министър-председателят незабавно да даде указания за временно спиране на действието на връчените ноти", настоя левият депутат Борислав Гуцанов на брифинг в кулоарите на Народното събрание. Съответното искане е внесено в  деловодството на НС.

БСП имат и второ искане - министърът на външните работи Теодора Генчовска незабавно да започне разговори с руската страна, за да разреши възникналата конфликтна ситуация.

"Преди малко председателят на Народното събрание отказа да разгледа това. Ние не смятаме, че в този момент това е нормално - да не се гледа това, което най-много вълнува българското общество и което може да окаже трайно влияние върху икономиката на страната, върху националната сигурност на страната, върху нормалния живот на всяко едно българско семейство", добави Гуцанов.

БСП не се отказват да водят разговори с "Продължаваме промяната", но те щели да бъдат "безкрайно трудни" с оглед на настоящата ситуация. "На първо място искаме да има стабилност, развитие на икономиката, спокойствие за българските граждани. И всички социални наши виждания да станат приоритет на бъдещ кабинет", настоя още народният представител.

По-рано тази сутрин лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова от парламентарната трибуна предложи четири стъпки: Кирил Петков да излезе и да заяви, че няма да се кандидатира за премиер, да уволни заместник-министъра на външните работи, подписал нотата, президентът да уволни незабавно шефа на ДАНС и Народното събрание да вземе решение министърът на външните работи да отмени нотата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини