Президентът връчи мандат за правителство на ПП (на живо)

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев - кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарно представена партия „Продължаваме Промяната“.

Заедно с Асен Василев са Кирил Петков, Никола Минчев и Андрей Гюров. 

"България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите изразяват основателни тревоги за високите цени, за нарастващата неизвестност и нестабилност. А реформите, както и средствата по Плана за възстановяване чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза", каза държавният глава преди да връчи папката с проучвателния мандат на Василев.

"Спомняте си, че аз предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите 100 дни на правителството, статуквото ще потърси своя реванш.

Изключително важно е съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България, допълни държавният глава", каза Радев.

"За мен това е огромна отговорност. Изключително важно е да имаме кабинет и този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото, и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на България така, както и в първият мандат на ПП. Благодаря за мандата", каза в отговор Асен Василев.

Партията ще разполага със седем дни, за да предложи състав на правителство. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

Засилено полицейско присъствие и протестираща група граждани с искане „Продължаваме Промяната“ има в този час в района на президентството.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    Бостанджията
    3 0
    17:38, 1 юли 2022
    И Кокорчо и пРезидента са от нашия край! Ще правят Хасково новата столица а Харвард ще има филиал в кв. Република..
Последни новини