"Кучетата си лаят, керванът си върви": общото между ТЕЦ Брикел и този в Димитровград

От миналата седмица темата за замърсяването на въздуха отново излезе на преден план пред обществото с действията на заместник министър-председателя по климатични политики и министър на околната среда и водите, Борислав Сандов. Първият публичен скандал, когато "Охранители на ТЕЦ Брикел не допускат министър Сандов на проверка", бе последван тази седмица от визита на множество институции, предвождани от министър- председателя в оставка, Кирил Петков, охранявани от жандармерия, в ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово.

По думите на премиера, след обстойната проверка "Нещата, които установихме, ни потресоха. В момента на проверката имахме 15 пъти над нормата нива на серен диоксид и 27 пъти над нормата фини прахови частици. Дори екипът, който проверяваше и прекара 2 часа на обекта, се почувства зле само след 2 часа", заяви премиерът в оставка. 

"Не мога да повярвам, че в такива условия работят български граждани и ще чакам в къс срок институциите да ми дадат срок, за да видим какви да са следващите стъпки във връзка с това невероятно замърсяване, което се случва ежедневно на този обект", допълни той.

Заключенията, които правят са, че отговорните институции, в частност РИОСВ и ИАОС, не са извършвали надеждно измерванията на замърсяването, защото самата подвижна станция на ИАОС е била поставена на място, от което да не отчита реалните стойности, а много занижени такива. След преместването и данните от нея са показвали завишения в пъти над допустимите стойности на ФПЧ и серен диоксид.

Без да влизаме в полемика, чия собственост са ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово и ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, разбираме, че и двете предприятия имат сходни технологични проблеми, които са основна причина за изпускането на вредни неорганизирани емисии. Двата ТЕЦ-а изпускат неорганизирани емисии от сградите, където са котлите им, като пушеците излизат от всякакви отвори и не преминават през сероочистващата инсталация. По този начин резултатът е, че непречистени газове с висока концентрация на серен диоксид и ФПЧ се разпространяват в атмосферата, но те не биват отчетени от мониторинговата апаратура в комините и по документи и данни ТЕЦ-овете работят в допустимите норми, което е равнозначно на това, че не вредят на човешкото здраве и околната среда. По думите на Пеков и Сандов, 2/3 от газовете излизат от сградите, а 1/3 от комина, но само тази 1/3 е пречистена, според възможностите на сероочистващите инсталации.

И двата ТЕЦ-а имат множество предписания и актове за тези проблеми, но не предприемат адекватни действия за отстраняването им, ако изобщо предприемат някакви действия, ситуацията напълно отговаря на идиома "Кучетата си лаят, керванът си върви". Сега ще очакваме да видим дали кучетата, освен да лаят могат и да хапят - Сандов вече успя за около месец да спре работата на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, но ВАС разреши на ТЕЦ "Марица 3" да възобнови работа в защита на "противопоставим обществен интерес" и имуществени вреди. След като Върховният административен съд прецени, че общественият интерес е ТЕЦ-а да работи, въпреки че не изпълнява екологичните норми, и населението поема с пълни гърди непречистените вредни газове, сажди и ФПЧ, явно някъде по веригата има проблем.

Интересен е фактът, че в Димитровград, юристконсултът на ТЕЦ "Марица 3" е и зам.-председател на общинския съвет мандати наред. Той е избран от партия БДЦ, която е спрягана като партията на Ковачки. Но за да заема тази позиция, въпреки че групата му е от 2-ма общински съветника заедно с него, той е подкрепен и от мнозинството общински съветници в местния парламент, които са гласували той да заеме тази престижна и влиятелна длъжност в местното самоуправление.

В Гълъбово представителството на същата партия е още по-категорично, като там, освен че коалицията между ДПС и БДЦ има 5 общински съветника, с което си разделя първото място по численост общински съветници с БСП, но и кметът на града е от същата коалиция.

Това може би е и причината и за пасивността на общинските власти и в двата града, по отношение на замърсяването на въздуха, които дишат техните гласоподаватели.

Обществото вече надига глава, до голяма степен и това е една от причините да се погледне по-сериозно на този проблем. В Димитровград за изминалата година превишенията на средночасовите норми на SO₂ само за 7-8 месеца, успяха да превишат максимално допустимия брой от 24 пъти за цяла година, като достигнаха до 30 превишения. Но това са превишенията отчетени от АИС, разположена в центъра на града, а там се отчита само, когато вятърът от централата задуха към централната част на Димитровград, а през останалото време вредните емисии, носени от въздушните течения, се разпространяват в други посоки и замърсяват други населени места, като областния град Хасково, който е на 14-15 км. от ТЕЦ "Марица 3". Само че жителите на Хасково не осъзнават, че биват обгазявани с вредни газове, като серния диоксид, защото в Хасково няма АИС (автоматична измервателна станция), която да следи за качеството на атмосферния въздух и да показва на хасковлии какво дишат.

Въпросът дали сегашните управляващи, които подеха по-сериозно проблема, ще имат времето и ресурса да се справят с него, защото това управление е в оставка. Трябва да се намери начин, в който да бъдат принудени собствениците (или собственикът) на тези два ТЕЦ-а (и не само) да инвестира/т в тях по отношение на екологията, като явно през последната година няма резултати в тази насока. Ако тези остарели съоръжения, не бъдат приведени в екологични норми, но не по документни, то те трябва да бъдат затворени окончателно. Тяхното затваряне неминуемо ще има социален и икономически ефект, като за Димитровград той ще е малък, но за Гълъбово ще бъде по-осезаем, но пък това ще защити здравето на стотици хиляди хора, живеещи в региона, като се намали замърсяването на въздуха.

Не може обществото и институциите да си затварят очите, особено за здравето на подрастващите, чиито организми най-силно се повлияват от замърсената среда, не може собствениците (или собственикът) на тези производства да нехаят за здравето не само на своите служители, които са най-силно засегнати от замърсяването, а за всички останали, които живеят в региона, и то само с цел по-големи печалби, без да инвестират в екологията на предприятията. И пак да повторим: "Кучетата си лаят, кервана си върви", кога ли това ще се промени?

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Те
    Тец
    50 -2
    16:03, 21 юли 2022
    Закриване на теца и оставка на Семерджиев от общ.съвет,събудете се хора тровят децата ни.
  • 2
    Фе
    фен
    4 -16
    19:40, 21 юли 2022
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Съ
      Съвременник
      25 -4
      22:40, 21 юли 2022
      Педал Фен ,пропаднал тип за времената които говориш ,беше бъкано с риба във река Марица и всички рекички , водоемчета , гьолчета и.т.н.
      Допотопния ТЕЦ трябва да бъде не затворен, а ликвидиран и сринат до основи !
    • До
      До коментатора ТЕЦ
      4 -10
      12:02, 22 юли 2022
      Ами закрийте всичко, превърнете се в банда безрабо... Виж коментара
  • 3
    Хх
    ХХХ
    13 -6
    22:17, 21 юли 2022
    Какви са показателите за фини прахови частици сега , когато Тец 3 е в капиталов ремонт.Или е някак си неудобно да се следят точно сега.Разберете , не е само там проблема. В река Банска и в Марица няма пукната рибка , постепенно ни налагат начин на живот , диктуван от простаци с много пари. При това , с протекция от органите на реда.Летим със страшна сила надолу , но избирателно нарочваме едни , а за други се правим на ударени. Крайно време е да се наложи РЕД със сила , но ред във всичко.
    • Кр
      Кръстю
      9 -3
      10:36, 22 юли 2022
      С каква сила летиш, когато работи тец-а? Трябва да си пълен идиот за да не виждаш откъде идва замърсяването. Хората говорят за ФПЧ, или смляно за такива като теб финни прахови частици. Хайде сега кажи посред лято от кои комини идват те?
      От комините на Вулкан, който не работи от години, от комините на Неохим, който използва природен газ за производство, от комините на хората, които се топлият (май и юни месец) на дърва и въглища, от дизеловите коли в града, които на 3 и кусур нафта почти са лукс да се срещнат?
    • Ти
      Тити
      11 -3
      11:42, 22 юли 2022
      От ТЕЦ-а не се разпространяват Финни прахови частици, а едри които не се следят от измервателните станции, защото не са толкова опасни за здравето, от там валят сажди и цапат всичко. ТЕЦа е виновен за серните диоксиди и това ти го пише горе.
      За реките ако не се сещаш освен че неохим изтрови едни крави преди 2 години, тази година за замърсяване на Марица бе санкциониран теца, така че те са от части виновни и за замърсената вода!
  • 4
    Чи
    читател
    10 -3
    12:00, 22 юли 2022
    Няма такава институция ИАОСВ! Има ИАОС! И моля влезте в полемика и ни информирайте кои са собствениците на двата ТЕЦ-а, или не ви стиска? Стига празни, общи приказки, направете журналистическо проучване и кажете това което интересува всички ни- кои са собствениците и след дълго неработене на ТЕЦ Марица-3 кой пусна централата след като не отговаря на европейските изисквания и вреди на околната среда?
  • 5
    Vu
    Vui5o
    15 -3
    12:07, 22 юли 2022
    Докога. Само ще говорят. Да затварят този замърсител на въздуха на нашите деца
  • 6
    .
    .
    16 -4
    12:31, 22 юли 2022
    Къф ремонт правят само метът и чистят треви.
  • 7
    То
    То
    14 -3
    12:48, 22 юли 2022
    Този ТЕЦ трябваше незабавно да се закрие!
  • 8
    Ve
    Version
    12 -2
    15:49, 22 юли 2022
    Този ТЕЦ години наред трови децата ни от Димитровград и Хасково бълва боклуци и най различни химикали, отрови затваряйте го!
  • 9
    За
    Затваряне
    11 0
    04:41, 23 юли 2022
    Затваряне на ТЕЦ окончателно стига сте тровили семействата ни затворете го
Последни новини