Показаха даровете на природата в Празник на плодородието

    Регионален фолклорен празник на плодородието се проведе днес в димитровградското село Крум. Изявата се състоя за 16-та поредна година. Организира се от кметството в село Крум, читалище „Просвета 1926“ и община Димитровград.

    Официалното откриване на програмата беше дадено тази сутрин с концерт на фолклорни групи. Празникът на плодородието е традиционен в селото, което е известно с благодатна земя, в която се произвеждат едни от най-едрите и вкусни плодове и зеленчуци. По-възрастните хора помнят как в миналото на гарата е имало рампа за износ на земеделскапродукция. Именно в тази връзка днес имаше традиционен конкурс-изложба „Даровете на природата“, в който се излагат и надпреварват най-едрите и екзотични плодове и зеленчуци, както и обредни пити и хлябове. На отделни маси бяха изложени домати, краставици, чушки, тикви, грозде, круши, сливи, смокини. Продукцията и хлябовете бяха оценявани от жури.

    Междувременно беше подредена изложба на тематични детски рисунки.

    В началото на празника приветствия към организаторите, участниците и гостите отправи кметът на селото Румяна Чинтова.

    „Благодарим на колегите ни, които уважиха празника ни и всички заедно да утвърждаваме нашите песни, обичаи, традиции, нашата вяра, любов към земята и всичко българско и родно, и да възпитаваме младото поколение на труд и любов към майката земя“, каза секретарят на читалище „Просвета“ Минка Русева.

    „Горди сме, че нашето читалище, стъпвайки на здравите основи от миналото, изпълняваме родолюбивата мисия да съхраняваме автентичния фолклор, запазваме традициите на нашите деди“, каза председателят на читалището Недка Иванова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини