В Запорожката АЕЦ отново спря пети блок и няма ток заради обстрела

"Днес, 1 септември, в 04:57 ч., в резултат на поредния минометен обстрел от руските окупационни войски на площадката на Запорожката АЕЦ се задейства аварийна защита и 5-ти енергоблок беше изключен", съобщиха от НАЕК "Енергоатом".

Освен това, e бил повреден захранващият електропровод на Запорожката АЕЦ - 330 kV. Захранването на неработещия енергоблок № 2 е било изключено и са пуснати дизелови генератори.

"За втори път през последните 10 дни престъпните действия на руснаците водят до спиране на блока и спиране на тока на централата. Енергоблок №6 продължава да работи в енергийната система на Украйна и същевременно лекува собствените нужди на АЕЦ. Украинският персонал на АЕЦ-а прави всичко възможно, за да отстрани щетите в нейната инфраструктура", се казва в съобщението.

По-рано кметът на Енергодар Дмитро Орлов каза, че минометният обстрел в града не е спирал днес, 1 септември, от 5 сутринта. По думите му в града се чуват и автоматични залпове.

Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отива в Запорожката атомна електроцентрала въпреки съобщенията, че руските войски са започнали тежък обстрел на сателитния ѝ град Енергодар, съобщава Ройтерс.

Русия потвърди обстрела, като го обясни с неутрализиране на украински десант.

Както отбеляза Рафаел Гроси, генерален секретар на агенцията, мисията е наясно с "повишената военна активност в района", но наблюдателите няма да спрат по средата на пътя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини