Хасковска област отново изостава в икономическото си развитие

Хасковска област е сред сравнително изоставащите в икономическото си развитие в страната.

От Националния институт по пазарна икономика публикуваха предварителни данни с погледът към брутния вътрешен продукт на областите и брутната добавена стойност на човек от населението в различните сектори на икономиката, като това позволява да изпъкнат разликите между северните и южните части на страната и потенциалът за икономическото им развитие. Данните са част от новото издание на „Регионални профили 2022“, което ще бъде представено цялостно идната седмица.

Хасковска област е част от Южния централен район, където водещата област в икономически и социален аспект е Пловдивска.

През 2020 г. брутният вътрешен продукт на София-столица е най-висок - малко над 51 млрд. лв., което е 43% от общия за страната. На юг се откроява икономиката на Пловдив с БВП от 9,8 млрд. лв., която традиционно формира над половината от брутния продукт на Южен централен район. Пазарджик е на второ място, Хасковска област е назад, макар да заема трето място в ЮЦР с БВП от 2 млрд.лева. Останалите две области в този район за планиране са Кърджали с БВП от 1,8 млрд.лв. и Смолян с БВП от 1,2 млрд.лева.

На югоизток Стара Загора е първа по БВП с 5,1 млрд. лв и в момента изпреварва Бургас. За южната ни морска столица е отразен БВП от 4,6 млрд. лв, но икономистите обясняват това с тежкия удар, който Бургас понесе по време на пандемията, заради блокираните възможности за туризъм.

Сумарно икономиките на областите Стара Загора и Бургас на практика се равняват на тази на област Пловдив.

На север безспорен лидер остава област Варна с 7,3 млрд. лв.БВП, която също отчете спад в сферата на услугите по време на пандемията, но запази силната индустрия в периферията на морската столица. Икономиката на Варна носи малко над ¼ от брутния продукт на цяла Северна България.

Брутната добавена стойност на човек от населението по области, изчислена на базата на данните за населението от последното преброяване през 2021 г, варира от близо 35 хил. лв. в столицата до под 8 хил. лв. в Силистра. Икономиката на София се отличава значително от всички останали и е силно доминирана от услугите, които носят 86% от добавената стойност в столицата.

Ниво на БВП на човек от населението в област Хасково е 8369, като най-висок дял има сферата на услугите, следва индустрията и земеделието. Данните нареждат областта на 25-то от 28-те в страната.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини