Окончателно приеха промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица

Данъчното облекчение за деца може да се ползва и чрез приспадане от сумата от годишната данъчна основа на родител, на когото не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на развод. Това важи и в случай на лице, починало през данъчната година, и при условие, че другият родител, съответно другият приемен родител или роднина няма да ползва данъчното облекчение за съответната данъчна година. 

Парламентът гласува на второ четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Възстановената сума въз основа на данъчното облекчение не подлежи на принудително изпълнение.

Същата разпоредба важи и за данъчно облекчение за деца с увреждания. Облекчението се ползва чрез подаване на годишна данъчна декларация за доходите на починалото лице към датата на смъртта. Възстановената сума въз основа на данъчното облекчение не подлежи на принудително изпълнение.

Спор в залата предизвика предложение на левицата за освобождаване от данък върху доходите от трудовоправни отношение в размера на линията на бедност на младежите, ненавършили 26 години. Предложението не е било допуснато за обсъждане от бюджетната комисия, тъй като излиза извън предметния обхват на приетия на първо гласуване законопроект. Дебатът в пленарната зала първоначално беше по същността на предложението, но тъй като то не е допуснато от бюджетната комисия за обсъждане, дискусията беше преустановена и гласуване нямаше.

Предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи, изготвят справка по образец за изплатените през годината доходи и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски. В справката не се включват доходите, за които се предоставя информация в Националната агенция за приходите по реда на Закона за Националната агенция за приходите, както и доходите, изплащани от училища и висши училища в полза на ученици и студенти.

Според приетите промени местните физически лица могат да декларират в годишната данъчна декларация придобитите през годината доходи, които са освободени от облагане по силата на този закон, придобитите доходи, облагаеми с окончателен данък, полученото имущество по наследство, завет и дарение, както и полученото имущество с възстановено право на собственост по реда на нормативен акт.

С измененията се правят и поправки в други закони, сред които в Закона за националната агенция за приходите. Лицензираните пощенски оператори предоставят на НАП данните по чл. 20, ал. 1, т. 11 от Закона за пощенските услуги, включително и информация за изпращаните пощенски пратки и размера на изплатените суми от наложен платеж по ред, начин и формат, определени със заповед на изпълнителния директор на агенцията.) Лицензираните пощенски оператори предоставят данните и информацията за всяко тримесечие до 30-то число на месеца, следващ тримесечието, за който се отнася.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини