ТЕЦ-ът в Димитровград продължава да работи в нарушение на КР

Изображение 1 от 2

    Две са констаираните нарушения на комплексното разрешително на ТЕЦ “Марица 3” в Димитровград, това е установила проверката на РИОСВ Хасково. 

    ТЕЦ-а в Димитровград изпуска непречистени газове от високия комин?

    След като в края на миналата седмица, след сигнали от димитровградчани, че високия комин на централата изпуска отпадъчни газове, хасковската еко инспекция извърши проверка в димитровградската топлоцентрала.

    Проверката на РИОСВ е констатирала, че в нарушение на комплексното разрешително (КР) се изпускат отпадъчни непречистени газове от две места в ТЕЦ-а. Инсталацията изпуска неорганизирани емисии на вредни вещества в атмосферния въздух от димоходите към димен вентилатор „А" и към димен вентилатор „Б". Неорганизираното изпускане на димни газове при работата на Котел ОР 380в, което е в нарушение на условие от комплексното разрешително, изискващо всички емисии на вредни вещества от горивната инсталация да се изпускат във въздуха организирано през Комин №1 при нормален режим на работа на горивната инсталация. Освен това е потвърден и сигнала на димитровградчани, че се извършва нерегламентирано изпускане на отпадъчни газове и от изпускащо устройство Комин №2 (големия комин). Съгласно комплексното разрешително, оператора ТЕЦ „Марица 3" АД се разрешава да отвежда емисиите от Котел ОР 380в през изпускащо устройство – Комин №2, само в периодите на пускане и спиране и при аварийни спирания. По време на проверката горивната инсталация е работела в нормален режим и не е била в период на пускане или спиране, констатират от инспекцията.

    Седмица след констатираните нарушения местната централа не е преустановила изпускането на емисии на вредни вещества и продължава да пуши от комин №2, както и от ниските части на съоръжението. Това е видно за димитровградчани. При сигнали към нашата медия от тези дни, чрез снимки се забелязва, че в тъмната част на денонощието изпускането на нерегламентирани емисии от високия комин е било доста по-интензивно, от колкото през деня.

    Централата за седмица видимо не е отстранила нарушенията, за които РИОСВ е направила предписания, както нямаме и информация, да е спирала своята горивна инсталация в опит да предотврати изпускането на неорганизирани емисии на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух. Вероятно срокът за изпълнение на предписанията е поне 2 седмици.

    От РИОСВ Хасково информират още, че за констатираните нарушения ще бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Ти
      Тити
      21 0
      11:36, 20 яну 2023
      И като е в нарушение, защо от работи а не е спрян принудително? Констатират че изпуска вредни газове, но той продължава да си работи
      • Ле
        Лени
        17 -1
        11:38, 20 яну 2023
        Сигурно пак ще отричат че големия комин и котелното пушат, въпреки че целия град го вижда
    • 2
      Се
      Селянин
      14 -1
      11:55, 20 яну 2023
      Ами нали трябва да горят европейския боклук.Пари са взели за това.Тровят българите,унищожават природата.....
    • 3
      ..
      ...
      14 0
      13:40, 20 яну 2023
      Политиците и мафиотските собственици на централата пак си напълниха гащите с пари, затова работи още...
      • Ко
        Коко
        7 0
        17:59, 21 яну 2023
        Възниква въпроса...къде е Кмета...пука ли му за децата.
    • 4
      Ро
      Роки77
      13 0
      16:23, 20 яну 2023
      Няма ли кой да го взриви този Тец,та да се отърве целия град от този геноцит.😡😡😡
    • 5
      Пр
      Прокопи
      0 -14
      19:10, 20 яну 2023
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Мн
        Мнение
        15 -1
        08:54, 21 яну 2023
        Прокопи , стига си дрънкал глупости . Първо и да има някакво краткотрайно завишение , за това което казваш то няма да е с тези стойности които бълва допотопния ТЕЦ .
        Второ то е за няколко часа а от въпросния допотопен ТЕЦ е нонстоп 24 часа , особено вечер когато се стъмни си разиграват коня както си искат.
        Трето , този ТТЕЦ отдавна си е изработил часовете и в нормалните държави никога не биха го пуснали да работи , освен ако не се направи тотална реконструкция струваща милиони евра , но така е по изгодно с цената на здравето на хиляди граждани в това число и деца !
        Четвърто никъде в Европа не позволяват доставката на въглища с тези тежкотоварни камиони с тонаж над 50 т да се движат ежедневно с такъв интензивен дневен график , разбивайки пътищата на Републиканската и Общинска пътна мрежа , където пораженията са неизмерими.
        За това си има железопътен транспорт , но за тях това било скъпо и затова нека се рошат пътищата за сметка на данъкоплатците и държавата . Другаде ако не го виждате идете от Пожарната и обръщалото до ТЕЦа и вижте за какво става въпрос и колко ще струва това на общината и кмета се прави ,че не вижда и знае . Тормоз , тормоз от всякакъв на гражданите.
        Е и какъв би трябвало да бъде извода : Какъв е икономическият интерес на държавата , интереса е за шепа хора пренебрегвайки и най важното ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА .
        И кой е виновника за всичко това ?
    • 6
      V
      V
      11 0
      12:47, 21 яну 2023
      Може и пари да са дадени, за да работи ТЕЦ-а, много пари.
    • 7
      До
      До Мнение
      13 0
      14:21, 21 яну 2023
      В нормалните държави сигурно щеще да е музей.
    • 8
      Ти
      Тити
      6 0
      20:47, 21 яну 2023
      Търсете Красимир Кунев да Ви обясни защо пуши ТЕЦ-а.
      • ?
        ?
        1 0
        21:14, 21 яну 2023
        Тити , не беше ли Красимир Кънев а не Кунев .
        Извинявай просто уточнение .
      • Ти
        Тити
        2 0
        23:23, 21 яну 2023
        Не е Кънев, Красимир Кунев хвалил се е, че два месеца ръководел ремонтите в ТЕЦ-а!
    • 9
      Мн
      Мнение
      6 0
      19:35, 22 яну 2023
      Днес 22.01.2023 след 14.00ч от долнопробния ТЕЦ се изпускаха и вдигаха страшни прахоляци .
      До кога , до кога , до кога ?
      Що за управници , що за ръководители , що за граждани са тези хора работещи в този скапан , долнопробен , архаичен , мръсен , бълващ отрова ТЕЦ които се правят , че нищо не виждат .
      И въпроса ми е какъв трябва да е отговора на гражданите !
    Последни новини