Хасково е областта с най-ниско ниво на икономическо развитие

Изображение 1 от 3

    Хасково е областта с най-ниско икономическо развитие в страната. Това става ясно от публикувания анализ в сайта на Института за пазарна икономика на база брутния вътрешен продукт (БВП) на областно ниво.

    В класацията след Хасково следват областите Силистра, Сливен и Перник, изпреварвайки Видин, която в продължение на десетилетие беше най-слабо развитата област според размер на БВП на човек от населението.

    На практика обаче разликите са много малки – най-слабо развитите 10 области имат БВП на човек от населението в диапазон от около 2 хиляди лева, така че няма да е изненада следващите години да донесат нови пренареждания. Трябва да се има предвид и че представените тук данни все още не ползват преброяването на населението – а отчетеното според него допълнително свиване на населението, особено в някои области, ще доведе до корекция нагоре в средното ниво на БВП, отнесено към броя жители.

    За разлика от кризисната 2020 г., през 2021 г. няма нито една област, която да не отчита икономически растеж. Той обаче също е много неравен – докато София добавя 6,3 хиляди лева БВП на човек от населението, то Хасково и Кърджали растат с по едва 600 лева/човек. Сред областите с най-бързо възстановяване е и Бургас, която добавя 4,4 хиляди лева на човек, но при нея сривът на туризма през 2020 г. „изтри“ години икономическо развитие, и възстановяването му ще отнеме повече от година.

    Брутният вътрешен продукт в никакъв случай не е единственият индикатор, който може да се използва за измерване и анализ на развитието на областно ниво. Динамиката му в годината след кризата обаче ясно разграничава регионите с най-гъвкави местни икономики, които успяват най-бързо да се отърсят от удара на коронавируса и ограниченията и да се върнат към растеж.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ro
      Roko
      59 -1
      14:44, 1 фев 2023
      Половината град е на тянката,осигурява ги на минимално какво развитие ще има
      • ИН
        И не само
        33 -10
        16:03, 1 фев 2023
        Четири мандата на сатрапаГеорги Иванов. Краде ама прави. После две години ГРОБ
        На ви сега. Нямаше бизнес без рекет Дарение от Иванов. И никой не дойде.
      • Им
        Има време
        28 0
        17:13, 1 фев 2023
        И на Тянката ще му дойде реда и ще се наяде.Сто годишни хора има , сто годишна влас няма.
    • 2
      Г.
      Г.Иванов
      25 -4
      16:52, 1 фев 2023
      Не съм крал нищо, чист съм като сълза на сърна, стига с тия обвинения! А сега кой сече дърветата? И кой има фабрика за пилети? А?
    • 3
      И ние много искахме ГРОБ и агитирахме хората , ама на ви сега! Ще си ходим на село май!
    • 4
      T.
      T.D.
      21 0
      23:43, 1 фев 2023
      Естествено че е така, ниски заплати,високи сметки, туризъм 0 , магазините над реката ако ги направят паркинг повече ще печелят, наемите и тока са непосилни ,града не е атрактивен , центъра пустее, малките инвестиции администрацията ги спъва , не се облекчава с нищо обикновеният човек освен ако не е човек на човека от голямата фирма, хубавите работни места са за хора по партийна линия, или роднината .... не се насърчава малкия бизнес и т.н.
    • 5
      Ка
      какъв туризъм в Хасково
      12 -1
      08:08, 2 фев 2023
      Добре ли сте? Какво имаме в Хасково че да го покажем - пластмасова статуя дето се нуждае от ремонт и един каун на центъра.Това е смешно.Имахме стар център, да го бяха ремонтирали както в Европа и да стане красиво, а те ... всичко в пластмасова дограма, излагация.Трябва някой да има визия за да се случват нещата.Трябва някой наистина да мисли за града, а не само за себе си и джоба си (Г.Иванов).Кой мисли за града? Тоя дето осигурява хората на мин. заплати ли?Не, и той мисли само за джоба си.От къде да намерим някой който наистина да знае какво му трябва на Хасково, да мисли за хората и да се погрижи това да се случи?Трудна задача, това е голяма отговорност.А остана само лош материал който мисли само за джоба си ....
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини