Миланската скала се впуска в ерата на цифровите технологии

Миланската скала, която е на 245 години, вече има собствен телевизионен канал, който ще излъчва пряко опери, балети и концерти, както и стари представления, предаде АФП.

Стрийминг програмата ще бъде открита на 14 февруари с пряко предаване на операта "Сицилиански вечерни" от Верди. Първите спектакли от архивите могат да бъдат гледани още от днес.

"Искаме да имаме възможност да влезем във всеки дом", каза на пресконференция директорът на операта Доминик Мейер. Той добави, че искат сами да решават какво да бъде излъчвано, но партньорството им с обществената телевизия Раи ще бъде запазено. 

Миланската скала следва примера на много опери в света, като тези във Виена, Париж, Ню Йорк, които искат да достигнат до по-широка публика и да се обновят, след като пандемията от новия коронавирус спря достъпа до залите им. 

Доминик Мейер е новатор в тази област. През 2013 г. той създаде платформа за стрийминг към Виенската опера, на която беше директор от 2010 г. до 2020 г. 

Новата платформа  "LaScala.tv" е насочена към меломаните, които "познават и вече посещават залите и ще имат възможност да гледат отново познати спектакли", а и да "наваксат пропуснатото", обяснява операта в комюнике. Тя дава възможност и на хората, които не могат да отидат в Милано, но искат да гледат програмата на операта. Платформата е платена с изключение за училищата. Цените варират от 2,90 до 11,90 евро за спектакъл в зависимост от качеството и начина на излъчване - пряко или на запис. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини