Виктория Пламенова от Езиковата е лауреат на Международен младежки конкурс

Виктория Пламенова от Езиковата гимназия взе участие в инициативите по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Ученичката от Литературен клуб „Добродетели“ с ръководител г-жа Емилия Владевае сред 20-те талантливи младежи и девойки, лауреати от Международния младежки литературен конкурс на Алеф„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. Всичкинаградени ученици присъстваха в залата на Народното събрание, за даотдадат почит наДимитър Пешев и надругите42- ма депутати, подкрепили петицията до министър-председателя Богдан Филовпротив депортацията на евреите през март 1943 г., акт, чрез който законодателната власт възпира изпълнителната "за да не бъде направено непоправимото“.

По думите на АлбертаАлкалай, основател на „Алеф“ и организатор на конкурса, „точно в Народното събрание е мястото да говорим за урока, който са ни дали нашите предшественици - спасители, защото чудото се случва само когато сме обединени.“

Изключително вълнуващ момент бе участието на актрисата Албена Попова, която под съпровод на цигуларката Олга Дойнова представи откъси от конкурсните творби на младите хора. Своите разкази те са посветили на справедливостта и човечността, които трябва да носим в душите си, на уроците на историята, които никога не трябва да пренебрегваме, на паметта за миналото и примера, който то дава за бъдещето. Гостите в Парламента имаха възможност да съпреживеят драмата на героите в най-нечовешкото време на хитлерофашизма, да осмислят значението на спасението и подвига на спасителите.Написаното от учениците е още едно доказателство, че България не забравя тези свои сънародници, които преди 80 години са живели тук и са били част от нашия живот.

На финала на своето представяне учениците, лауреати в конкурса, издигнаха и своето послание към света: "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена!“

Вече девета годиналитературен клуб „Добродетели“ заема своето достойно място в този престижен конкурс. Сред най-добритеучастнициса Деница Георгиева, Деница Яневска, Георги Делев, Садък Садък, Димитър Беловски, Мирослав Милушев, Габриела Манкова, Дария Янкова, Гизем Сюлейман, Теодора Йосифова, Иван-Асен Крачунов, Марина Андреева, РозмариТуаби, Пламена Георгиева, ГюллюЕсад, Мирослав Христов…Ивсеки един от тях е оставил в годините своето послание към съвременното общество за добродетелност и търпимост, за добротворство и човеколюбие между хората.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини