ЦИК: Вотът от неподпечатана машинна бюлетина ще се брои

Продължават проблемите с машините и невъзможността да се упражни вот с тях в цялата страна, съобщиха от ЦИК. Повече от 80 машини в различни секции са дефектирали, като основният проблем е, че бюлетината от тях излиза бяла или с частично съдържание, от което не може да се удостовери как е гласувал избирателя. В тези случаи подаването на вот чрез машина е преустановено.

Към 16.20 часа жалбите, подадени в ЦИК са 2 , обработените сигнали са 67. Основните от тях са свързани с това, че членовете на СИК продължават да не поставят печат върху машинните бюлетини. От ЦИК обаче посочиха, че това няма да направи тази бюлетини недействителни. Дори и да не е сложен печат върху машинната бюлетина, тя е действителна и гласът, която носи, следва да бъде преброен.

В 11 секции избирателите вече са посочили своите фаворити за 49 Народно събрание, предадени и обработени са вече протоколите от тях. Приключил е изборния ден в секции за сънародниците ни в чужбина: Нова Зеландия, Япония, Корея, Китай и Сингапур. Все още не е започнал изборният ден на западното крайбрежие на САЩ.

Към 16 часа избирателната активност в страната е 27,27 %. За сравнение към втори октомври 2022 г. към този час тя е била 25,58%.

Най-ниска активност при вота днес отбелязват в региона на Сливен -21,99 %, а най-висока в 23 МИР-София.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини