Познати лица зад депутатските банки в 49 Народно събрание от Хасковски регион

    Познати лица зад депутатските банки в 49 Народно събрание от Хасковски регион

    49-ото Народно събрание започна работа от днес указ на президента Румен Радев. Осем депутатски мандата запазва в него региона на Хасково, въпреки отчетеното при преброяването през 2021 година намаление на населението.

    След изборите на 2-ри април клетва положиха и сядат зад депутатските банки само познати лица като представители на МИР-29 -Хасково.

    При вота от ГЕРБ-СДС успяха да запазят двата си мандата от предходния Парламент. От партийната дясна коалиция от Хасково и сега влизат бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов Делян Добрев и ветеринарният лекар д-р Георги Станков.

    Два мандата имат и от Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“. Както в предходното, така и в това Народно събрание депутат е икономистът и предприемач, родом от Хасково, Асен Василев, който беше вицепремер по еврофондовете и министър на финансите в Кабинета на Кирил Петков, с когото заедно основаха „Продължаваме промяната“. Асен Василев беше и министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. и финансов министър в служебния кабинет на премиера Стефан Янев от 12 май до 16 септември.

    В настоящия Парламент ще е и Катя Панева, която е представител на коалиционния партньор на „Продължаваме промяната“ за тези избори. Тя е член на Националното ръководство на „Демократи за силна България“, с опит не само зад депутатската банка, като народен представител в 45-то и 46-то Народно събрание, но и от местното самоуправление, като общински съветник в Димитровград от 2011 г. до 2021 г и областен управител на Хасково в периода януари – август 2022 г. С високия си преференциален вот тя успя да измести втория в листата Веселин Недев и влиза в парламента от трета си позиция.

    На вота в началото на април ДПС успя да вземе плюс един мандат в Хасково спрямо предходния и в този парламент увеличава представителността си с двама народни представители. С опит от 47-ото Народно събрание в 49-ото влиза Мюмюн Мюмюн от ДПС. Председателят на Младежката организация на Движението Сезгин Мехмед е също много опитен в работата си на народен представител, вече няколко пъти е бил депутат от Хасково.

    Смиляна Нитова, която днес е рожденичка, е другият много опитен представител на Хасковски регион. Юристката влиза от втора позиция на кандидатската листа, след като Коалиция „БСП за България“ взе един мандат в Хасково. Нитова намира място в парламента, тъй като водачът на листата - заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров избра да влезе като депутат от региона на Враца.

    Георги Георгиев и в този парламент ще е представител на „Възраждане“, които в Хасково запазиха единия си мандат от 48 Народно събрание. За разлика от тогава, сега в парламента не може да влезе представител от 29 МИР от „Български възход“.

    След клетвата и изслушването на българския химн и този на ЕС, обръщение направи пред новоизбраните депутати и представителните лица в залата президентът Румен Радев.

    „Свиках 49-ото Народно събрание в Страстната седмица с очакванията на българския народ за различно начало, с надеждата за диалог и разум и с оглед на неотложните задачи за съставяне на правителство.“, каза той. Президентът посочи, че първостепенна задача на това Народно събрани е приемането на Закона за държавния бюджет.

    „Предстои решаването на сложно уравнение, което да гарантира доходите на българските граждани в условия на кризи и инфлация, а също така и за икономическия растеж и съхраняване на дългосрочната финансова перспектива на България“, подчерта Президентът Радев и изрази надежда, че това ще се случи от редовното правителство. В противен случай предупреди, че Служебното правителство ще внесе бюджет, като крайната дума по него, особено в частта за дефицита, ще бъде на депутатите.

    „На 49 Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички очакваме то да вземе дълго отлагани решения“, подчерта още Президентът и посочи, че очаква от депутатите да подкрепят европейския курс на страната ни, зададен от служебното правителство, чрез подкрепа на внесените законопроекти, които да отпушат пътя на България към „Шенген“.

    Президентът посочи още, че очаква Народното събрание да докаже, че правосъдната реформа е осъзната и реална цел за развитието ни, като справедливо и проспериращо общество. Румен Радев очаква и решения в полза на модернизиране на Българската армия. Истинската модернизация изисква значително ангажиране на национални бюджет и компетентен подход за превъоръжаване с грижа за хората от армията с тяхната подготовка и мотивация, каза още Румен Радев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Въ
      възмутен
      23 -14
      14:23, 12 апр 2023
      Решение ще има само ако бате ви Бойко се оттегли от политиката. Толкова корумпиран, толкова лъжовен.Да си спомним Мишо Бирата, Къщата в Барселона, магистралите, хазарта, Мата Хари и още колко много други неща ....Бедни ми български народе, как те подкупи пак това чудо да го избереш, никога няма да спреш да си беден ако 80% даваш на този Бойко Борисов.Защо се оплаквате, а после отново го избирате ...Мислите ли изобщо ...Така, за Бойко ясно.Да преминем към следващото - Делян Добрев няма да го коментирам, но Георги Станков ми е трън в очите.Този пък серсемин с многото преференции ... със снимките в интернет пространството с тортите с евро....Пак да питам този беден и глупав народ - Защо избирате този човек? Някакъв титан на мисълта ли е? Какви са неговите качества, споделете моля? Герб ви се подиграва в очите с тази кандидатура и вие му давате преференции .... малоумни ли сте? Крадат пари от ВАС !!!! И си ги слагат в собствения джоб и вие ги избирате??? Е, не разбирам.Някой плаща ли ви за това или вие сте си тъпи по рожденеие?
      Оставам с впечатлението че всички участавате в далавера. Не искате да се сменя нищо и искате да бъдете оставени на спокойствие да си крадете ...Защо се оплаквате тогава бе крадци ?
      Сакън, да не ви се разваля рахата и да продължавате да си крадете и да пригласяте на крадците! Тази държава стана за посмешище. Румъния от която се срамувахме ни изпревари толкова много ЗАЩОТО ВКАРА КРАДЦИТЕ В ЗАТВОРА ! Спите ли уважаеми зрители ... И тоя много знаеше, обаче само пред публиката.Обаче в реалния живот е патерица на ДПС.И влезе в този парламент и с гласовете на ДПС !!! И аз ще попитам като него още веднъж - Спите ли уважаеми зрители?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини