Стартира подмяната на старите отоплителни уреди на твърдо гориво с газови котли

От 17 юли 2023г. започва реалното изпълнение и подмяната на старите отоплителни устройства на твърдо гориво с газови котли по проекта  „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“, това стана ясно на проведена днес среща между кмета на общината Иво Димов, ръководителя на проекта Марияна Христова и представители на фирмата-изпълнител.

От 10 юли (понеделник) представител на фирмата, която координира процеса ще се свързва по телефона с гражданите, заявили желание и сключили договори за инсталиране на газови котли по проекта, за да бъде уговорен удобен за тях ден и час за осъществяването на монтажа. След монтирането на газовите котли хората ще трябва да предадат старите си печки на твърдо гориво на друга фирма, която е оторизирана да извършва тази дейност.

Проектът е най-големият реализиран в момента от община Димитровград за близо 12 млн. лева и се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.” Първоначално общината защити финансиране на стойност 7 555 396,72 лева, а през 2022г. успя да договори допълнително 4 405 010.94лв. за още 1070 домакинства. Седем общини в страната са одобрени да реализират проектите за подобряване качеството на атмосферния въздух като Димитровград е една от тях.

Общата цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха. Специфичната цел на проекта е да се подменят отоплителните уреди на твърдо гориво на домакинства с алтернативни видове отоплителни устройства.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини