Парламентарно представените партии и коалиции проведоха консултациите за състава на ОИК - Димитровград

Вчера, 24.08.2023г., парламентарно представените партии и коалиции проведоха консултации за определяне състава на Общинската избирателна комисия за провеждането на избори за общински съветници и за кметове насрочени за 29.10.2023г.

Съставът на ОИК се формира на база съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание и съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група. На основание на Решение № 1962-МИ/04.08.2023г. на ЦИК съставът на ОИК за общините с до 150 избирателни секции включително, е общо 11 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар. В тази връзка ОИК в Община Димитровград се състои от общо единадесет членове, включително председател, заместник-председател и секретар. Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в общинската избирателна комисия. Всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на поне един член в общинската избирателна комисия. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

В резултат на консултациите представителите на политическите формации определиха примерната структура на местната избирателна комисия. В този си вид, тя ще бъде изпратена до Централната избирателна комисия и едва след като бъде одобрена от там, ще бъде назначена в срок до осми септември. Предложението за нейният състав е следният: коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове;  коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 3 членове; партия „Възраждане“ – 2 членове; партия „ДПС” – 1 член; коалиция „БСП за България” – 1 член; партия „Има такъв народ“ – 1 член, допълват от местната администрация.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини