В Димитровград отново серен диоксид над нормата! Все тая дали пише “ПРЕСТЪПЛЕНИЕ” или има български флаг

В Димитровград отново нивата на серен диоксид подминаха допустимите норми от 350 ug/m3, за 16:00 часа е отчетено ниво от над 400 ug/m3 средночасова стойност.

Явно заличаването на надписа “CRIME” на охладителната кула на ТЕЦ “Марица 3” не помогна на предприятието да подобри екологичните си показатели. ТЕЦ “Марица 3” е сочен от държавните институции като основен източник на замърсяване със серен диоксид за района на Димитровград, както се предполага че е и източник на въглищен прах, съдържащ вредни за здравето вещества.

След като този понеделник еко-активисти от 8 държави пристигнаха в Димитровград, за да посочат кой е основният замърсител на въздуха на града, като изписаха на една от кулите на ТЕЦ-а надпис “CRIME”, в превод “престъпление”, от централата побързаха да заличат поставеното им клеймо. В същото време обявиха за големи финансовите щети, нанесени от акцията на зелените активисти, защото били спрели централата заради изкачилите се млади хора на една от нефункциониращите кули.

Във вторник предприятието заработи отново и в работен режим изпрати наети от него алпинисти да направят приготовления, за да заличат в сряда позорния за тях надпис, при работа на пълни обороти. В среда следобед стойностите на серен диоксид започнаха да се повишават драстично, но останаха под максимално допустимата граница. 

Димитровградчани излизат на протестно шествие, за да връчат писма и рисунки на ТЕЦ "Марица 3", присъедини се и ти!


Димитровградчани вече проявяват нетърпимост към замърсяването на въздуха и тази неделя ще се обединят в мирно шествие, което да даде знак на централата, че трябва да прекратят замърсяването на въздуха по един или друг начин.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини