Областна комисия проверява за изборен туризъм в Хасково

Областният управител на Хасково Гинка Райчева издаде заповед за сформиране на мултидисциплинарна експертна комисия, която да провери регистрациите и заявленията за гласуване по настоящ адрес на територията на региона в последните месеци. Тя съобщи за Haskovo.net, че в комисията влизат представители на Областна администрация, които отговарят за организацията по провеждането на местния вот на 29 октомври, на Областната дирекция на МВР, ГРАО и общините. Комисията, която ще председателства заместник-областният управител Митко Петров, ще заседава идната седмица.

Назначаването й идва след анализа на МРРБ, който беше изпратен и към министър-председателя акад. Николай Денков, за засечен необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди предстоящите местни избори. Той стъпва на доклад на ГРАО, който установява че в рамките на процеса по подготовка на избирателните списъци, в общо 343 населени места, в които се избира кмет на кметство, има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и съответно на заявленията за гласуване по настоящ адрес.

Сред посочените, като рискови населени места 26 са в Хасковска област. Най-драстичният ръст на нови регистрации в региона е в димитровградското село Бодрово, което е с 40 % ръст и е поставено на второ място в националния  списък на населените места със съмнение за изборен туризъм.

Образуваната от областния управител комисия ще има за цел да направи проверка и изясни обстоятелствата около регистрациите. Анализите от нея ще бъдат изпратени под формата на доклад към министър -председателя, а при засечени съмнения или нередности ще бъдат подадени  сигнали към съответните компетентни органи и прокуратурата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пр
    Правило №1
    10 0
    23:31, 19 окт 2023
    Ако искаш нещо да НЕ СЕ РЕШИ или да СЕ ПОТУЛИ създай комисия и включи колкото се може повече членове в нея.
  • 2
    На
    Нана
    6 0
    08:21, 20 окт 2023
    Има пари има бизнес,нема пари нема бизнес Кв.Република ...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини