Николай Ставрев: Избори не се печелят с натиск и заплахи, а с работа и печелене доверието на избирателите

Изображение 1 от 5

    Независимият кандидат за кмет на община Хасково Николай Ставрев алармира за некоректност от страна на институциите дни преди предстоящите избори за местна власт на 29 октомври. 

    „От началото на предизборната кампания представители на партиите и формациите, които ме подкрепят, както и членове на партиите и техни симпатизанти са подложени на натиск от страна на различни институции на местно ниво. Интересното е, че тази тенденция се засилва“, заяви на пресконференция днес кандидат-градоначалникът, който е с номер 69 в интегралната бюлетина и е подкрепен от няколко политически формации - Коалиция „БСП за България“, Коалиция „България на регионите“, Коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“, ПП „Български възход“, ПП „Ние идваме“ („Спаси Хасково“) и други.

    „Когато стартирахме нашата предизборна кампания, поехме ангажимент да водим една честна и една толерантна кампания, която в крайна сметка водим и до момента. За съжаление не срещаме същото от някои институции. Крайно време е политиците в България да разберат, че избори не се печелят с натиск и заплахи, а с работа и с печелене на доверието на техните избиратели“, каза Николай Ставрев. Уточни, че самият той няма частен бизнес и не може да бъде притиснат, но негови роднини с фирми са подложени на натиск и масирани проверки от различни държавни институции. По думите му това се е случило в рамките на ден-два и става дума за тенденция, по анонимни сигнали. „Доколкото знам, по закон анонимните сигнали не би трябвало да се отразяват. Подадени са жалби във връзка с всички тези ситуации“, заяви Николай Ставрев. Той уточни, че такъв натиск е оказван върху всяка една от подкрепящите го формации и даде думата на представителите им.

    Председателят на общинската организация на БСП Камен Тодоров каза, че необичайно често е подложен на полицейски проверки докато шофира. Бил извикан и на разпит в Икономическа полиция за нещо, което няма връзка с изборите и момента. В случая по-скоро му загубили времето и по-скоро се считало за желание да бъде отклонен от целта, към която се стреми. Тодоров допълни, че от ГЕРБ са имали концентрирано внимание към хората в листата на БСП и дори имало заплахи. „Хора, които имат роднини, работещи в държавни и общински институциии, бяха подлагани на системни обаждания - че не е хубаво да работят активно, че не е добре да бъдат много дейни, че е добре ситуацията в община и държава да се запази. Аз съм на мнение, че това нещо трябва да бъде прекратено“, заяви Камен Тодоров. 

    Бизнесменът Златко Марчев от коалиция „България на регионите“ заяви, че при един или двама техни съмишленици за 10 дни са били съставени 7 протокола за обяснения - кой с кого се вижда, как. Първата полицейска проверка в щаба на политическата формация била на 11 октомври. Пристигналите на място униформени уведомили представителите на коалицията, че заснемат с камера и имало анонимен сигнал за раздаване на пари. „Проверката беше извършена. Нарушения не бяха установени“, заяви Златко Марчев.

    Водачът на „Ние идваме“ („Спаси Хасково“) Марин Райчев каза, че преди време в неговата фирма за външна реклама имал посещение от ДАНС и бил разпитан по сигнал дали в дружеството му се разпечатват свастики. Показали му хитрелистки кръст на снимка и го накарали да докладва всички останали фирми в района, които се занимават с външна реклама и къде се печатат свастики. Според него, това е формален случай и повод да се упражни репресия и да го респектират. Райчев допълни, че подобни проверки се извършват и на други членове на тяхната листа с кандидати за общински съветници - от БАБХ, РЗИ. Райчев заяви, че само за миналата седмица са му съставили 5 акта за незаконно монтиране на рекламни съоръжения в Хасково. Поясни, че в случая това не са рекламни съоръжения, а са агитационни материали на „Ние идваме“ („Спаси Хасково“), които са разположени на частни терени. Не използвали билборди, тъй като те масово се използвали от ГЕРБ и Община Хасково. 

    Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната“ заяви, че той и колегата му Лозко Лозев са подложени на хакерски атаки на профилите им. Имали затруднения с намирането на офис в Хасково още при появата на партията. Кандидатите за общински съветници от политическата формация били подлагани на натиск от страна на местния бизнес, държавни и общински институции, като целта е те да се откажат от членството си в партията. След регистриране на листите, кандидати за общински съветници от ПП-ДБ получили заплахи, че ще изгубят работното си място. Един от представителите на партията, който работел в ОИК, бил отстранен от работа. 

    Атанас Атанасов заяви, че в някои случаи срещите между представителите на партията и симпатизанти от квараталите били осуетявани. Даде за приемем кв. „Бадема“, където според него час по-рано е била насрочена друга среща на политическа партията. При нея гражданите били заплашени да не присъстват на срещата на ПП-ДБ. Според Атанасов, това касае кварталите с много привърженици на ДПС. 

    „Предстои балотаж. Всички нас не ние е страх, защото знаем, че ще спечелим и то, защото имаме една страхотна кауза, а тя е „По-доброто бъдеще на град Хасково“. Всички ние сме се обединили около тази кауза и тези, които се страхуват са всички тези, които се опитват да ни пречат, но няма да успеят“, каза в заключение Николай Ставрев.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини