Кога Чарлз ще отстъпи трона на Уилям

След като най-дълго управлявалият монарх в британската история почина, дойде ред на нейния син да наследи престола след наистина дълго чакане. Крал Чарлз стана най-възрастният крал, който чак на 74 години усети тежестта на короната.

Въпреки това той няма планове да управлява до края на дните си, както направи кралица Елизабет Втора. Тя се бе заклела да служи до гроб на монархията и удържа на думата си. Но крал Чарлз на никого не е обещавал подобно нещо и вероятно царуването му ще продължи само няколко години. А за след това вече си има достоен наследник.

С коронясването на крал Чарлз Великобритания навлезе в своята Каролинска епоха, която, според кралски експерти, ще продължи само докато монархът навърши 80 години - което значи до 2028 г. Според Клайв Ървинг, автор на "Последната кралица", монархът много добре знае, че е негов дълг да служи, но и не подминава факта, че е най-възрастният човек, който някога е бил коронован.

Кралския коментатор твърди, че крал Чарлз се е договорил със сина си принц Уилям да го наследи начело на монархията след 80-ия му юбилей, защото знае, че принцът на Уелс е много по-подходящо лице на кралското семейство. Доказателство за това е и усилената подготовка на бъдещия крал, който има все повече на брой и все по-отговорни задължения, предава Woman&Home.

Не на последно място сред мотивите на крал Чарлз да не се задържи дълго на престола са и неговата напреднала възраст и здравословните проблеми, които неминуемо идват с нея. Досега той десетилетия наред бе в сянката на покойната си майка, но и не малко време имаше една от водещите роли в британската монархия, така че има нужда от заслужена почивка. А и е спокоен, че ще остави трона в сигурни ръце.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини