Първа публична проява след диагнозата: Крал Чарлз присъства на Великденската служба в Уиндзор

Британският крал Чарлз Трети вчера присъства на ежегодната служба за Великден в Уиндзор, като това бе първата му поява на публично кралско събитие, откакто през февруари беше съобщено, че е диагностициран с рак, предаде Ройтерс.

Седемдесет и пет годишният Чарлз и съпругата му - кралица Камила, пристигнаха с автомобил пред параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор, където е погребана кралица Елизабет Втора.

Кралската двойка помаха възхитено на тълпа от доброжелатели, преди да влезе в параклиса през Галилейската веранда. Един член на обществото извика "Честит Великден" на британския монарх, на което той отговори, казвайки: "И на вас". Пенсионирана стюардеса беше една от онези, които чакаха няколко часа пред параклиса за пристигането на краля. Тя каза пред CNN, че е направила тричасовото пътуване с влак от уелската столица Кардиф, за да подкрепи краля и принцесата на Уелс след диагнозата им рак. "Той изглеждаше прекрасно. Той ми се усмихна и малко се засмя, хареса уелското знаме", добави тя.

Чарлз беше отложил всичките си публични изяви, откакто Бъкингамският дворец съобщи, че той ще се подложи на лечение от рак, открит през януари при изследвания във връзка с корекционна процедура на увеличената му проста. Допълнителна информация за диагнозата на британския монарх не бе оповестена.

Тазгодишното тържество е с по-малко присъстващи кралски особи, за да се сведе до минимум контактът на краля с други по време на лечението му. Кралят и кралицата седяха отделно от останалата част от основното събрание за едночасовата служба.

По същия начин покойната кралица Елизабет II седеше отделно от близките си, когато присъства на погребението на съпруга си, принц Филип, което се състоя на фона на строги пандемични разпоредби през 2021 г.

Синът на Чарлз - принц Уилям, не присъства на днешната служба, тъй като продължава лечението на съпругата му.  По-рано този месец съпругата му Кейт каза, че след коремна операция през януари ѝ е бил открит рак и че ще се подложи на превантивна химиотерапия.

Братята и сестрите на краля бяха първите членове на семейството, които пристигнаха. Принц Едуард и Софи - херцогът и херцогинята на Единбург - бяха придружени от сина си Джеймс, граф на Уесекс. Те бяха последвани от сестрата на краля, принцеса Ан - която махна бързо на тълпата - и нейният съпруг Тим Лорънс, както и принц Андрю и Сара Фъргюсън, херцогиня на Йорк.

След службата Камила получи букет от бели и жълти цветя от младо момче, когато кралската двойка напусна параклиса. С още викове "Честит Великден" Чарлз развълнува тълпата от доброжелатели, като неочаквано се насочи към тях, предизвиквайки аплодисменти от публиката.

По време на изненадващата разходка той изглеждаше спокоен, спираше да си поговори на различни места и се ръкуваше.

Чарлз продължава да изпълнява по-голямата част от непубличните си държавни задължения, като например посрещане на чуждестранни официални лица и редовни срещи с премиера Риши Сунак.

Кралят не присъства на службата на Велики четвъртък, но направи аудиообръщение, в което изрази съжалението си, че е отсъствал, и пожела на обществеността щастлив Великден.

Източник: http://life.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини