Новият Общински съвет на Хасково -от клетвата в съдебната зала

По стечения на обстоятелствата клетвата в новия Общински съвет на Хасково с избраниците след местния вот на 29 октомври съвпада с делото в Административен съд по жалбите за касиране на вота.

Съветниците ще положат клетва и ще участват в церемонията по встъпване в длъжност и на кмета на общината в 9 часа на 10-и ноември. Тържественото заседание беше насрочено още през миналата седмица в стиковка с областния управител, както е по регламент. Два дни преди откриващото заседание на местния парламент- на 8-ми ноември от Административния съд в Хасково съобщиха, че за 10-и ноември от 13.30 часа в съдебна зала влиза делото по решението на ОИК-Хасково за избраните общински съветници в местния парламент на областния град. То е по колективната жалба, която беше подадена в понеделник от: „Ние идваме“ - под чиято регистрация участваха на местните избори на 29 октомври от Местната инициативна група „Спаси Хасково“, „Възраждане“, Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „България на регионите и ВМРО. Към това дело е приобщена и жалбата на Георги Иванов от "Български гласъ" за оспорване на вота за общински съветници и разпределението на мандатите.

По процедура всички общински съветници са призовани за делото в качеството им на заинтересовани лица. Много от тях бяха получили призовките си още на 8-ми, други са получили телефонно обаждане за явяването си по делото, трети изобщо не знаеха, че такова е насрочено.

По принцип съветниците не са задължени да се явят в съдебна зала. А също така, ако решат, могат да присъстват на съдебното дело, но без да изразяват мнение.

Част от тях споделиха днес, че са получили призовки, но не смятат да присъстват на делото. Други, като Йозджан Мехмед от ДПС, в четвъртък преди обед все още не бяха призовани.

„Не съм призован и не се чувствам заинтересован“, посочи по темата Йозджан Мехмед, който е един от общинските съветници с дълъг опит в местното самоуправление.

След клетвата в съдебна зала обаче категорично ще присъства председателят на Общинската структура на БСП Камен Тодоров, който е за втори път съветник. „Ще се явя на делото категорично. Аз мисля, че имаше достатъчно предпоставки да се извърши цялостна проверка на изборния процес, тай като засякохме много нарушения“, коментира той.

Дългогодишната председателка на Общинския съвет Таня Захариева от ГЕРБ, която е избрана и в настоящия му състав, към днешна дата все още не е решила дали ще присъства на делото. „Все още не съм преценила. Утре ще реша“, отговора тя.

В настоящия Общински съвет на Хасково новите лица ще са доста. Едно от тях е инженер-химикът Тонка Атанасова, която е избрана с мандат от "Български гласъ". „Аз, в лично качество като заинтересовано лице, няма да присъствам в съда, защото в следобедните часове на петъка съм ангажирана“, сподели тя.

Друго от новите лица в местния парламент-Велина Недева, избрана от „ПП-ДБ“ засега възнамерява да се яви на делото в Административния съд, ако не се случи нещо непредвидимо, което да я възпрепятства преди заседанието. „По принцип нямам причина да не присъствам в съдебна зала и ще направя всичко възможно да съм там, защото в края на краищата жалбата срещу изборния процес на 29 октомври е напълно основателна. Има много нарушения, които се видяха и трябва да се даде гласност на нередностите“, коментира тя.

„100 % ще изразя и гражданската си позиция, и таза, като общински съветник. Не съм виждал манипулации, като тези, които наблюдавахме в изборния процес на 29 октомври и затова ще присъствам на делото“, посочи Ясен Колев от „Възраждане“, който утре сутрин ще подпише за първи път клетвен лист като съветник в Хасковския общински съвет, а след зала“ Хасково“, където заседава местния парламент, ще се отправи към залата в Хасковския административен съд.

А иначе, по традиция, първото заседание на новия Общински съвет ще води най-възрастният съветник, който в този мандат е бившият кмет на Хасково Георги Иванов. Той ще открие първото заседание и ще ръководи процедурата до избирането на председател и заместник-председатели за следващите четири години.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ст
    Станимир
    6 -2
    15:54, 9 ное 2023
    дали С. Стоянова ще присъства?
  • 2
    Съ
    съд
    7 0
    10:05, 10 ное 2023
    Как може осъдени и с криминално досие да са общински съветници?!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини