“Това не е пушек, това е пара” заявиха от ТЕЦ “Марица 3” и РИОСВ

Изображение 1 от 6

    На 21.11.2023г. за пореден път социалните мрежи се изпълниха с клипчета и снимки на огромни количества “пушеци”, излизащи от сградата на котелното на ТЕЦ “Марица 3” в Димитровград. И това се случва в деня, в който се проведе поредното съдебно заседание относно принудителното затваряне на предприятието в Административния съд в Хасково, на което присъстваха и граждани на Димитровград, въпреки опита за закриването на процеса и извеждането на граждани и журналисти от заседание от страна на юриста на централата.

    снимка от интернет от сутринта на 21.11.2023г.


    На снимките и клипчетата на котелното на ТЕЦ-а се вижда бълването на тъмни на цвят “пушеци”, които ако са димни газове, трябва да се водят като неорганизирани емисии, а това е недопустимо по комплексното разрешително на централата. Тези “пушеци”, според представящия ТЕЦ “Марица 3“ Димитровград, юристът Юлиан Семерджиев, не са пушеци и димни газове, а пара. Това е и позицията на шефът на РИОСВ - Хасково, Марияна Вълчева, която потвърди позицията на въглищната централа. 

    снимка от интернет от сутринта на 21.11.2023г.


    Позицията на ТЕЦ-а е разбираема, ако не е пушек - не се води за неорганизирани емисии и те не нарушават Комплексното си разрешително и не подлежат на санкции. Позицията на РИОСВ - Хасково изглежда малко прибързана и може би не до там издържана - според Мариана Вълчева, директор на инспекцията, вчера от сградата на котелното е изпусната пара, но тук можем да си зададем въпроса как е установила това самата инспекция, като не веднъж от там са заявявали, че не могат да направят анализ на изпусканите “пушеци”.

    Тази позиция на РИОСВ не удовлетвори активистите на "Дишай Димитровград" и след провелото се съдебно заседание те се отправиха към централата на РИОСВ - Хасково, където се опитаха да връчат копие на ултимативното писмо от жителите на Димитровград, което бе връчено и на ТЕЦ Марица 3 по време на последния протест, който се проведе в бригадирския град под наслов “Търпението свърши”. Активистите за чист въздух не бяха приети в кабинета на шефа на РИОСВ, която е заявила, че в момента е в среща и не може да ги приеме. Писмото, изразяващо позиция, че еко-инспекцията не изпълнява достатъчно ефективно задълженията си, бе входирано в деловодството на РИОСВ-Хасково -  институцията, която трябва да се занимава с контрол над замърсяващите предприятия в региона.

    снимка от интернет от сутринта на 21.11.2023г.


    Трябва да се отбележи, че във въпросния ден не е имало превишения на допустимите стойности на серен диоксид, което може и да се дължи на посоката на вятъра, атмосферно налягане и други метериологични фактори или съдържанието на така наречената пара.  
    Всеки може да си направи извод от публикуваните снимки и клипове в социалните мрежи, дали от котелното на централата бива изпускана чиста пара или може тава да е и нещо друго, което убягва на отговорната институция РИОСВ. Но само самата инспекция има правомощията и възможността да го докаже.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Як
      Яко :)
      27 0
      14:30, 22 ное 2023
      Не за тъпи а за много тъпи ни имат. Ама ние пък си траем.
    • 2
      :(
      :(
      19 -1
      15:33, 22 ное 2023
      Тази директорка сигурно е кьорава. Ясно се вижда разликата в белия цвят на парата,която излиза от охладителната кула и тъмносивия на пушека от котелното. В последствие,както се вижда от видеото и от котелното почва да излиза пара,както се вижда от цвета на пишека. Но от начало е излизало и доста прахоляк,ако наистина е гръмнал клапан. Смятайте какво е вътре....
      • Мл
        Младен
        3 0
        22:11, 23 ное 2023
        Или е кьорава, или й плащат добре.
    • 3
      Ти
      Тити
      19 -1
      18:13, 22 ное 2023
      Много странно става след като предприятие, което трябва да бъде контролирано и контролния за него орган, започнат да поддържат една и съща позиция, която е контра на позицията и мнението на цял град, чиито жители са потърпевши от работата на съответното предприятие. Тука трябва да се замислим дали ударението на думата ПАРА, дали предприятието и РИОСВ не говорят за “парА” (ед число на парИ, монети), а обществото да си мислят че се говори за димни пари
    • 4
      Ка
      Калчо
      9 0
      18:33, 22 ное 2023
      Няма смисъл да пишете...всичко се потулва...напишеш нещо..хоп някой се обади и критиката е изтрита.ще продължаваме да се тровим...преди изборите от билбордовете четяхме...Работим за Димитровград...
    • 5
      Ве
      Велко
      3 0
      20:25, 23 ное 2023
      Вечер не се диша...няма ли Влас във този град...заради децата направете нещо..изборите минаха...на никой не му е грижа за хората.
    • 6
      Ян
      Яна
      4 0
      22:09, 23 ное 2023
      Колко удобно само - госпожата била в среща. Дали не е била в среща с някой важен човек от ТЕЦ-а, с когото са договаряли общата позиция?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини